Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Sadzba dane z príjmov pre firmy by sa mala znížiť, Matovič navrhuje pokles na 19 percent

 Webnoviny  16. november 2021  190  
Sadzba dane z príjmov pre firmy by sa mala znížiť, Matovič navrhuje pokles na 19 percent

16.11.2021 (Webnoviny.sk) - Sadzba dane z príjmov pre firmy by sa mala po daňovej reforme znížiť zo súčasných 21 na 19 percent. Na utorkovej tlačovej besede to oznámil minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

Zároveň by sa mali zaviesť tzv. flexibilné odpisy majetku na produktívne investície. Firma si tak bude môcť dodatočne znížiť základ dane o 50 percent tým, že si ľubovoľne urýchli odpis produktívneho majetku.

Vyšší daňový bonus


Prvú časť reformy, spočívajúcu vo vyššej podpore rodín, šéf rezortu financií predstavil v nedeľu. Rodiny s aspoň jedným pracujúcim rodičom by mal štát podporovať sumou 200 eur na každé nezaopatrené dieťa až do jeho dospelosti. Prídavok na dieťa by sa mal zvýšiť z terajších 25,50 eura mesačne na 30 eur na deti do 18 rokov a na 50 eur na deti nad 18 rokov do ukončenia štúdia na vysokej škole.

Rezort financií chce dať ďalších 70 eur na dieťa na služby pre deti, ako sú krúžky, doučovanie, návštevu múzea, či posilňovne.

Daňový bonus na dieťa by sa mal pre pracujúcich rodičov zvýšiť zo súčasných 23 eur až 46 eur na 70 eur na každé dieťa do 18 rokov. Štvrtým opatrením je tzv. rekreačný bonus na dieťa pracujúcich rodičov v sume 30 eur mesačne na jedno dieťa. Celkové náklady na všetky tieto kroky dosiahnu 1,2 miliardy eur.

Jeden odvod a jedna daň


Druhá časť reformy, ktorú minister financií prezentoval v pondelok, je o zdaňovaní práce. Zamestnanci a zamestnávatelia na Slovensku by mali platiť len jeden poistný odvod a jednu daň. Zamestnanci by platili daň z príjmu vo výške 19 percent z hrubej mzdy a zamestnávatelia odvody v sume 39 percent z hrubej mzdy.

K tomu by mali zamestnanci s nižšími príjmami nárok na tzv. zamestnanecký bonus v sume maximálne 100 eur a zamestnávatelia nárok na odvodový bonus, ak dajú prácu študentovi alebo osobe so zdravotným postihnutím. Podľa ministra financií by pri tomto novom daňovo-odovodovom systéme malo 99 percent zamestnancov zarobiť v čistom viac ako v súčasnosti.

Viac k témam: Daň z príjmov právnických osôb, Daňovo-odvodová reforma
Zdroj: Webnoviny.sk - Sadzba dane z príjmov pre firmy by sa mala znížiť, Matovič navrhuje pokles na 19 percent © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.