Štvrtok, 28. marec 2024
Oblačno  11,9 °C
Mimoriadne správy

S finančnou správou stále viac subjektov komunikuje elektronicky, dôvodom je pandémia koronavírusu

 Webnoviny  15. január 2021  272  
S finančnou správou stále viac subjektov komunikuje elektronicky, dôvodom je pandémia koronavírusu

15.1.2021 (Webnoviny.sk) - S finančnou správou čoraz viac subjektov komunikuje elektronicky. Počty elektronických podaní dokazujú, že sa pre elektronickú komunikáciu rozhodli aj klienti, ktorí takúto povinnosť doteraz nemali.

Daňové subjekty doručili vlani prostredníctvom portálu finančnej správe takmer 10 miliónov elektronických podaní. Najviac, vyše 1,3 milióna, podali daňové subjekty v marci 2020, a to aj napriek koronakríze.

Ako informovala Martina Rybanská, hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR, počet elektronicky komunikujúcich subjektov s finančnou správou z roka na rok stúpa.

Nárast elektronických podaní


Oproti roku 2019 vzrástol počet klientov, ktorí sa v roku 2020 rozhodli pre elektronické podanie, viac ako o 5 percent. Elektronicky daňové priznania tak v minulom roku podávali aj osoby, ktoré nemajú povinnú elektronickú komunikáciu s finančnou správou - teda fyzické osoby, ktoré podávajú daňové priznanie typu A aj B.

Okrem nárastu počtu elektronicky komunikujúcich klientov zaznamenáva finančná správa aj nárast elektronických podaní. Finančná správa ich prijala od daňových subjektov v minulom roku celkom 9 628 566, medziročne ich počet vzrástol o 129 513.

Najviac z nich podali daňové subjekty v marci 2020 (1 328 235), najmenej v auguste (623 098). Podania sa týkali najmä daňových priznaní (DP) – DP k dani z príjmov fyzických osôb, či k dani z príjmov právnických osôb. V priemere daňové subjekty doručili finančnej správe denne 26 342 elektronických podaní.

Za nárastom elektronizácie stojí pandémia


Pod nárast elektronizácie sa podpísala podľa finančnej správy pandémia koronavírusu. Komunikovať s finančnou správou elektronicky, a teda podávať elektronické podania, je možné od roku 2014.

Povinnosť doručovať podania elektronicky má väčšina klientov registrovaných k dani z príjmov: fyzické osoby- podnikatelia, právnické osoby zapísané v obchodnom registri, platitelia DPH, daňový poradca a advokát za daňový subjekt, ktorého zastupuje pri správe daní, ako aj iný zástupca za daňový subjekt, ktorého zastupuje pri správe daní.

Dobrovoľne elektronicky s finančnou správou však môže komunikovať ktokoľvek, kto si zriadi s finančnou správou elektronickú komunikáciu.

Viac k témam: daňové priznanie, elektronizácia, koronakríza
Zdroj: Webnoviny.sk - S finančnou správou stále viac subjektov komunikuje elektronicky, dôvodom je pandémia koronavírusu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.