Utorok, 19. marec 2024
Malá oblačnosť  -3,1 °C
Mimoriadne správy

Rodičia pozor, po otvorení škôl nárok na pandemické ošetrovné už nebude automatický

 Webnoviny  12. apríl 2021  285  
Rodičia pozor, po otvorení škôl nárok na pandemické ošetrovné už nebude automatický

12.4.2021 (Webnoviny.sk) - Rodičom, ktorí doteraz vzhľadom na zatvorené škôlky a školy čerpali pandemické ošetrovné (OČR), sa od 12. apríla, po otvorení materských škôl a prvého stupňa základných škôl, končí nárok na výplatu tejto dávky. Rodičia v tejto súvislosti nemusia Sociálnej poisťovni nič oznamovať. Sociálna poisťovňa o tom informovala v tlačovej správe.

„Vyplácanie dávky sa rodičom ukončí automaticky, ak koncom mesiaca do Sociálnej poisťovne nezašlú formulár čestného vyhlásenia, v ktorom poistenec vyznačuje dni starostlivosti o dieťa, resp. iného príbuzného," informovala poisťovňa.

Viac o téme: Koronavírus


Ak v čestnom vyhlásení za apríl uvedie rodič aj dni starostlivosti od 12. apríla 2021, Sociálna poisťovňa bude akceptovať prípady uzatvorenia škôl, ak pôjde o žiakov 5. ročníka základných škôl alebo bude akceptovať uzatvorenie materských škôl a prvého stupňa základných škôl, ak pôjde o individuálne uzavretie konkrétneho zariadenia rozhodnutím hygienika, riaditeľa alebo zriaďovateľa.

Ak čestné vyhlásenie rodič za príslušný mesiac nedoručí, Sociálna poisťovňa mu už za daný mesiac pandemickú OČR nevyplatí. Stále platí, že ak je škôlka alebo škola otvorená a rodičia nedajú dieťa do školského zariadenia iba pre obavy z ochorenia, nebudú mať nárok na pandemickú OČR.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, pandemická OČR, rodičia, zatvorené školy
Zdroj: Webnoviny.sk - Rodičia pozor, po otvorení škôl nárok na pandemické ošetrovné už nebude automatický © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.