Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Riešením na dvojakú kvalitu potravín je podpora domácej produkcie, tvrdia poľnohospodári

 Webnoviny  23. máj 2019  264  
Riešením na dvojakú kvalitu potravín je podpora domácej produkcie, tvrdia poľnohospodári

BRATISLAVA 23. mája (WebNoviny.sk) - Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv (RPPS) konštatuje, že najlepším bojom proti dvojakej kvalite potravín je maximálna podpora domácej produkcie.

Čakajú na opatrenia ministerstva


„Je potrebné zastaviť narastajúce negatívne saldo zahraničného obchodu s potravinami, ktoré za rok 2018 dosiahlo historické maximum najmä pre zvyšujúci sa dovoz zahraničných potravín,“ uvádza sa vo vyhlásení RPPS. Informovala o tom Potravinárska komora Slovenska (PKS), ktorá je členom Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv.

Rada preto očakáva, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) v najbližšej dobe predstaví konkrétne opatrenia na transparentné rozdelenie 80 miliónov eur, ktoré získalo na podporu poľnohospodárov a potravinárov.

„Zároveň je potrebné začať rokovania ministerstva pôdohospodárstva, ministerstva financií a agropotravinárskej samosprávy o finančnej podpore odvetvia na ďalšie roky, aby 80-miliónová podpora nebola aktuálna len pre rok 2019, ale aby tvorila minimálnu úroveň podpory aj na nasledujúce obdobie,“ pokračovala PKS.

Dôležitá platobná agentúra


Rada sa v uplynulom období stretla aj so zástupcami Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Po vzájomnom rokovaní skonštatovala, že pre všetkých poľnohospodárov je absolútne dôležitá životaschopná a funkčná PPA, pričom ministerstvo by malo na jej riadne fungovanie vytvoriť všetky podmienky.

"Kľúčom k vyriešeniu mnohých problémov by zároveň bolo vytvorenie úplne nového informačného systému identifikácie parciel katastra nehnuteľností na diely pôdnych blokov (súčasný LPIS)," uzavrela PKS.

Radu poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv tvorí päť najreprezentatívnejších organizácií v agropotravinárskom sektore Slovenska. A to Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Agrárna komora Slovenska, Potravinárska komora Slovenska, Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností a Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska.

Viac k témam: dvojaká kvalita potravín, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Potravinárska komora Slovenska (PKS), PPA Pôdohospodárska platobná agentúra, Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv
Zdroj: Webnoviny.sk - Riešením na dvojakú kvalitu potravín je podpora domácej produkcie, tvrdia poľnohospodári © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.