Pondelok, 6. máj 2024
Väčšinou jasno  14,3 °C
Mimoriadne správy

Revízie pravidiel EÚ majú posilniť práva spotrebiteľov so svete digitalizácie aj pandémie

 Webnoviny  30. jún 2021  288  
Revízie pravidiel EÚ majú posilniť práva spotrebiteľov so svete digitalizácie aj pandémie

30.6.2021 (Webnoviny.sk) - Európska komisia (EK) v stredu navrhla revízie dvoch súborov pravidiel Európskej únie (EÚ), ktorých cieľom je posilniť práva spotrebiteľov so svete zmenenom digitalizáciou a pandémiou ochorenia COVID-19.

Komisia v tlačovej správe informovala, že posilňuje svoju bezpečnostnú sieť pre spotrebiteľov v EÚ. Návrhom chce aktualizovať smernicu o všeobecnej bezpečnosti výrobkov i pravidlá EÚ týkajúce sa spotrebiteľských úverov a zamerané na ochranu spotrebiteľa.

Na spotrebiteľov číhajú rôzne výzvy, predovšetkým v digitálnom svete, ktorý charakterizuje revolúcia v nakupovaní, službách alebo finančných trhoch. Preto zintenzívňujeme ochranu spotrebiteľa na dvoch frontoch: spotrebiteľom uľahčujeme vyhnúť sa rizikám spojeným s úverom a zavádzame ešte prísnejšie pravidlá pre bezpečnosť výrobkov. Účastníci trhu budú niesť väčšiu zodpovednosť a pre neseriózne firmy bude komplikovanejšie ukrývať sa za zložitý právnický jazyk,“ vyjadrila sa podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

Predaj cez internet


Predaj cez internet sa za posledných 20 rokov stále zvyšoval a v roku 2020 nakupovalo cez internet až 71 percent spotrebiteľov. V mnohých prípadov sa to týkalo výrobkov s novými technológiami.

Nariadenie o všeobecnej bezpečnosti výrobkov bude riešiť riziká spojené s takýmito výrobkami, ako napríklad kybernetickobezpečnostné riziká a riziká spojené s nakupovaním cez internet, a to prostredníctvom zavedenia pravidiel o bezpečnosti výrobkov.

Nariadenie zabezpečí bezpečnosť všetkých výrobkov, ktoré sa dostanú k spotrebiteľom EÚ, či už pochádzajú z únie alebo zvyšku sveta, z online trhu alebo kamenného obchodu. Trhy s novým nariadením budú musieť plniť svoje povinnosti tak, aby sa k spotrebiteľom nedostávali nebezpečné výrobky.

Spotrebiteľské úvery


Revidovaná smernica o spotrebiteľských úveroch stanovuje, že informácie súvisiace so spotrebiteľskými úvermi musia byť predkladané spôsobom, ktorý je jasný a prispôsobený na digitálne zariadenia tak, aby spotrebitelia rozumeli tomu, k čomu sa zaväzujú.

Navyše zlepší pravidlá, podľa ktorých sa posudzuje úverová bonita - či spotrebiteľ bude alebo nebude schopný úver splácať. Cieľom je vyhnúť sa problémom s nadmernou zadlženosťou. Nariadenie bude od členských štátov vyžadovať podporu finančnej gramotnosti a zabezpečenie úverového poradenstva pre spotrebiteľov.

O návrhoch Komisie bude teraz rokovať Rada EÚ aj Európsky parlament.

Viac k témam: bezpečnosť, kybernetická bezpečnosť, ochrana spotrebiteľa
Zdroj: Webnoviny.sk - Revízie pravidiel EÚ majú posilniť práva spotrebiteľov so svete digitalizácie aj pandémie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.