Piatok, 22. november 2024
Zamračené -0,5 °C
Mimoriadne správy
- Trump má novú kandidátku na čelo ministerstva spravodlivosti, bývalú generálnu prokurátorku Floridy Pam Bondiovú
- Moskva na Ukrajine stratila ďalších viac ako tisíc vojakov, prišla aj o bojové vozidlá a delostrelectvo
- Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny hrozí odpojenie od elektriny
- Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na izraelského premiéra pre vojnu v Pásme Gazy
- Rusi vo vojne proti Ukrajine prvýkrát použili medzikontinentálnu raketu
Reštaurácie i kaviarne prišli počas pandémie o 70 percent zamestnancov, neprilákalo ich ani zvýšenie platu
17.6.2021 (Webnoviny.sk) - Horeca sektor (hotely, reštaurácie, kaviarne) stratil počas pandémie koronavírusu veľmi veľa zamestnancov. Až takmer 70 percent z bývalých čašníkov, kuchárov a pomocného personálu sa pretransformovalo na iné pracovné pozície a už sa do sektora neplánujú vrátiť.
Chýba pracovná sila
Ukazuje to najnovší prieskum spoločnosti Elanor Slovakia zameraný na zotavovanie sa jednotlivých odvetví po koronakríze. Sektor horeca doplatil na pandémiu najviac a najťažšie sa aj bude zotavovať. Ako vysvetlil country manažér Elanor Slovakia Ivan Zizič, chýba mu kvalifikovaná pracovná sila.
Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu
Po druhej vlne pandémie priznáva 27 percent firiem zlúčenie či transformáciu pracovných miest, dve percentá zvažujú prepúšťanie, 12 percent ohlásilo nábor zamestnancov. Najčastejšie k transformácii pracovných miest došlo v IT a administratíve (60 percent), v sektore výroby (55 percent) a retaile (44 percent). Najmenej transformácia miest zasiahla bankový a finančný sektor (15 %).
Zlepšili aj platové podmienky
Do prieskumu sa zapojilo viac ako 32 percent veľkých spoločností, 60 percent stredných a osem percent malých firiem a živnostníkov. Firmy boli naprieč sektormi hospodárstva, vrátane IT a administratívy, stavebníctva, výroby, retailu, bankovníctva a finančníctva, ako aj zdravotníctva.
Práve v horeca sektore zápasili na prelome mája a júna mnohé prevádzky hotelov a reštaurácií po svojom znovuotvorení s nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov. „A to aj napriek tomu, že prevádzkovatelia v horeca segmente zásadne zatraktívnili platové podmienky a formy zamestnávania,“ konštatuje Ivan Zizič.
Návrat do kancelárií
Ako ukazujú výsledky prieskumu, firmy preferujú návrat do kancelárií a kooperáciu s kolegami. Kým v Európe to uprednostňuje štvrtina firiem, na Slovensku podporuje návrat zamestnancov do kancelárií až 30 percent firiem. Štvrtina firiem chce v home office pokračovať, v Európe je to 33 percent. Zvyšok preferuje čiastočný návrat.
Až 22 percent firiem zaviedlo alebo čoskoro zavedie model “share desk”, teda zdieľané stoly, keďže sa už prestáva počítať so 100-percentnou obsadenosťou všetkými zamestnancami počas celého dňa. „Podporuje sa flexibilita a kreativita,“ dodáva country manažér Elanor Slovakia. Celkovo v prvom polroku došlo k výraznej zmene štruktúry benefitov až v 42 % firiem.
Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, gastro, HORECA segment, kaviareň, Pandémia, reštaurácie, zamestnanci, živnostníci
Zdroj: Webnoviny.sk - Reštaurácie i kaviarne prišli počas pandémie o 70 percent zamestnancov, neprilákalo ich ani zvýšenie platu © SITA Všetky práva vyhradené.
Hodnotenie článku
Populárne články
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.