Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Ratingová agentúra Fitch potvrdila rating USA na najvyššom stupni

 Webnoviny   5. apríl 2018  344  
Ratingová agentúra Fitch potvrdila rating USA na najvyššom stupni

NEW YORK 5. apríla (WebNoviny.sk) - Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Spojeným štátom americkým dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na stupni AAA so stabilným výhľadom.

Uviedla, že hodnotenie úverovej spoľahlivosti USA podporuje štrukturálna sila krajiny vrátane veľkosti ekonomiky, vysoký príjem na obyvateľa a dynamické podnikateľské prostredie.

Výhľad verejných financií USA


USA pritom profitujú z toho, že emitujú dolár, ktorý je najdôležitejšou rezervnou menou vo svete, ale aj z mimoriadnej flexibility pri financovaní, keďže trh amerických štátnych cenných papierov je najväčší a najlikvidnejší trh s aktívami na svete.

Odporúčame:
Agentúra Fitch potvrdila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Talianska

Fitch konštatuje, že výhľad verejných financií USA sa od ostatného posudzovania ratingu krajiny zhoršil. Zákon o redukcii daní, ktorý bol schválený v decembri 2017, povedie k vyšším deficitom verejných financií a väčšiemu verejnému dlhu napriek istému pozitívnemu vplyvu na ekonomický rast v najbližšom období, uviedla agentúra.

Slabý rast pracovnej sily


Očakáva, že deficit amerických verejných financií za fiškálny rok 2018 dosiahne úroveň 5 percent hrubého domáceho produktu (HDP) a v roku 2019 stúpne na 6 percent HDP.

Krátkodobý výhľad americkej ekonomiky sa podľa ratingovej agentúry zlepšil. Fitch prognózuje, že hospodárstvo USA v tomto roku posilní o 2,7 percenta a v budúcom roku o 2,5 percenta, a to vďaka fiškálnym stimulom, rastu miezd a zvýšeniu investícií.

Vzhľadom na slabý rast pracovnej sily agentúra odhaduje, že udržateľné dlhodobé tempo rastu hospodárstva USA bude tesne pod úrovňou 2 percentá. Poznamenáva však, že je to stále silnejšie tempo rastu ako v prípade väčšiny ostatných veľkých vyspelých ekonomík.

Viac k témam: americká ekonomika, Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings, rating, USA
Zdroj: Webnoviny.sk - Ratingová agentúra Fitch potvrdila rating USA na najvyššom stupni © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.