Pondelok, 6. máj 2024
Mimoriadne správy

Rast slovenskej ekonomiky mierne spomalil, najviac ju podporil domáci dopyt

 Webnoviny  17. november 2022  127  
Rast slovenskej ekonomiky mierne spomalil, najviac ju podporil domáci dopyt

17.11.2022 (Webnoviny.sk) - Hrubý domáci produkt (HDP) v stálych cenách v treťom štvrťroku medziročne vzrástol o 1,2 %. Po očistení o sezónne vplyvy sa HDP medziročne zvýšil o 1,2 % a medzikvartálne o 0,3 %. V bežných cenách sa v treťom štvrťroku vytvoril HDP v objeme 28,31 miliardy eur, čo predstavuje medziročne nárast o 8,8 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Objem HDP v stálych cenách prekročil objem HDP za rovnaké obdobie pred krízou. Hodnotu tretieho štvrťroka 2019 preskočil o 1,6 %. Rast slovenskej ekonomiky podporil najmä domáci dopyt. Pridanú hodnotu v treťom štvrťroku po dlhšom čase podľa úradu pozitívne ovplyvnil predovšetkým vývoj v odvetví výroba motorových vozidiel. Naopak, pokles pridanej hodnoty sme zaznamenali vo výrobe a spracovaní kovov a vo výrobe kovových konštrukcií.

Rýchly odhad hrubého domáceho produktu bude Štatistický úrad SR na základe ďalších dostupných údajov upravovať a doplní štruktúry jednotlivých ukazovateľov. Zverejní ho 6. decembra.

Viac k témam: Hrubý domáci produkt
Zdroj: Webnoviny.sk - Rast slovenskej ekonomiky mierne spomalil, najviac ju podporil domáci dopyt © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.