Nedeľa, 19. máj 2024
Prevažne slnečno  19 °C
Mimoriadne správy

Prvú pomoc dostali už desiatky tisíc ľudí, štát vyplatil viac než jedenásť miliónov eur

 Webnoviny   1. máj 2020  304  
Prvú pomoc dostali už desiatky tisíc ľudí, štát vyplatil viac než jedenásť miliónov eur

1.5.2020 (Webnoviny.sk) - Žiadateľom o sociálny príspevok prvej pomoci vyplatil rezort práce 11,5 milióna eur. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) o tom informovalo v tlačovej správe.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


"Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) odoslali žiadateľom o príspevky v projekte Prvá pomoc 11 623 672,65 eur. Z doteraz spracovaných dohôd sa podporí viac ako 87 000 ľudí, z toho 25 000 samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO)," uviedlo ministerstvo a doplnilo, že úrady práce sa denne prioritne venujú spracovávaniu prichádzajúcich žiadostí a aktívne komunikujú so záujemcami o podporu.

Desiatky tisíc žiadostí


Podľa ministerstva od 6. apríla 2020 zaevidovali ÚPSVR až 56 288 žiadostí o príspevky.

"Z nich spracovali 8 822 dohôd o poskytnutí príspevku na mzdy zamestnancov v rámci opatrenia jeden. Ďalších 23 040 dohôd odišlo SZČO, ktoré v rámci opatrenia dva požiadali o príspevok na náhradu straty príjmu. V opatrení tri pripravili 1 713 dohôd a v opatrení štyri ich spracovali 30," uvádza rezort práce s tým, že ďalšie tisícky žiadostí úrady administrujú a priebežne odosielajú na podpis žiadateľom poštou alebo do elektronickej schránky.

"V niektorých prípadoch pre skrátenie času vychádzajú v ústrety žiadateľom, ktorí chodia podpisovať dohody osobne na úrad za dodržania prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení," doplnilo ministerstvo.

Dohody musia zverejniť


Podpísané dohody príslušný úrad následne zverejní v Centrálnom registri zmlúv a nasledujúci deň žiadateľovi zašle na účet peniaze.

Prvú pomoc zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom pri znižovaní negatívnych dopadov vyplývajúcich z aktuálnych mimoriadnych opatrení schválila vláda 31. marca 2020 a jej doplnenie 14. apríla.

MPSVR následne pripravilo projekt na podporu udržania zamestnanosti, aby podporilo zachovanie pracovných miest a podnikanie samostatne zárobkovo činných osôb v čase pandémie koronavírusu.

Všetky potrebné informácie nájdu záujemcovia na www.pomahameludom.sk.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, prvá pomoc
Zdroj: Webnoviny.sk - Prvú pomoc dostali už desiatky tisíc ľudí, štát vyplatil viac než jedenásť miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.