Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Prvá pomoc poskytovaná počas prvej vlny pandémie pomohla udržať zamestnanosť, efektívnejším riešením je však Kurzarbeit

 Webnoviny   7. apríl 2022  192  
Prvá pomoc poskytovaná počas prvej vlny pandémie pomohla udržať zamestnanosť, efektívnejším riešením je však Kurzarbeit

7.4.2022 (Webnoviny.sk) - Príspevky pre zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby v rámci tzv. Prvej pomoci prispeli počas prvej vlny pandémie k udržaniu zamestnanosti na Slovensku.

Krátkodobé riešenie


Pomoc dokázala zabrániť prepúšťaniu, ak ju štát poskytol čo najskôr a trvala dlhšie ako dva mesiace. S dĺžkou poberania jej vplyv rastie a po piatich až siedmich mesiacoch v závislosti od opatrenia prudko klesá.

Vyplýva to z výsledkov spoločnej analýzy Útvaru hodnoty za peniaze a Inštitútu finančnej politiky (IFP), o ktorých v tlačovej správe informovalo Ministerstvo financií SR.

Do systému Prvej pomoci štát investoval do konca minulého roka takmer 2,2 miliardy eur, z toho v prvej vlne pandémie 481 miliónov eur.

Najefektívnejší je Kurzarbeit


„Firmy, ktoré dostali pomoc počas prvých dvoch mesiacov pandémie a poberali ju najmenej tri mesiace, prepúšťali pri všetkých opatreniach v priemere menej ako firmy, ktoré pomoc dostali neskôr a trvala kratšie. Vplyv opatrení na prepúšťanie klesá a stráca na význame, ak sa pomoc poskytla neskôr a na kratšie obdobie," uviedol rezort financií.

Najvyšší počet podporených firiem bol zo sektorov obchod, priemysel, ubytovacie a stravovacie zariadenia. Z hodnotenia tiež vyplýva, že najefektívnejším nástrojom bol tzv. Kurzarbeit. Táto forma pomoci bola najúčinnejšia pre menšie zatvorené prevádzky a pre veľké firmy nad 250 zamestnancov.

Finančné zdravie firiem


„V prípade ďalšieho poskytovania Prvej pomoci a stáleho kurzarbeitu odporúčame pomoc poskytovať čo najrýchlejšie a po obmedzené obdobie (6 mesiacov), kedy podľa analýzy pôsobila najsilnejšie a zohľadňovať aj finančné zdravie firiem v minulosti," uviedol IFP.

Po dlhšom období priamej podpory pracovných miest je podľa inštitútu potrebné presunúť pozornosť od dotovania pracovných miest na zvyšovanie zamestnateľnosti cez podporu ďalšieho vzdelávania a rekvalifikácie zamestnancov, obzvlášť tých najzranitelnejších.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Prvá pomoc, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba, Zamestnávatelia
Zdroj: Webnoviny.sk - Prvá pomoc poskytovaná počas prvej vlny pandémie pomohla udržať zamestnanosť, efektívnejším riešením je však Kurzarbeit © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.