Streda, 4. september 2024
Mimoriadne správy

Progresívci plánujú zatraktívniť absolventskú prax, doba jej trvania by sa mala skrátiť a navýšiť chcú aj príspevok

 Webnoviny  26. august 2024  69  
Progresívci plánujú zatraktívniť absolventskú prax, doba jej trvania by sa mala skrátiť a navýšiť chcú aj príspevok

26.8.2024 (SITA.sk) - Progresívci plánujú zlepšiť podmienky pre absolventskú prax. Poslanci z klubu Progresívne Slovensko (PS) Dávid Dej a Simona Petrík predložili na rokovanie Národnej rady SR novelu zákona o službách zamestnanosti. Jej hlavným cieľom je zvýšiť atraktivitu absolventskej praxe a podporiť väčší záujem absolventov stredných a vysokých škôl o tento program.

Skrátenie absolventskej praxe


Podľa aktuálne platného právneho stavu absolventská prax trvá najmenej tri a najviac šesť mesiacov, pričom príspevok poskytovaný absolventom je vo výške životného minima, čo v roku 2024 predstavuje 273,99 eura,“ uviedol Dávid Dej.

Návrh zákona plánuje skrátiť trvanie absolventskej praxe na najmenej dva mesiace a najviac štyri mesiace, bez možnosti predĺženia alebo opakovania. Zároveň predkladatelia navrhujú zvýšiť príspevok na 40 % minimálnej mzdy, čo by v roku 2025 predstavovalo 326,40 eura.

Príspevok bude poskytovaný povinne a nebude podliehať zdaneniu,“ doplnila Petrík. Zámerom týchto zmien je zvýšiť atraktivitu a dostupnosť absolventskej praxe.

Záujem o prax by sa mal zvýšiť


Skrátenie minimálnej dĺžky praxe umožní podľa poslancov PS väčšiemu počtu absolventov získať praktické skúsenosti potrebné pre uplatnenie na trhu práce. Vyšší príspevok a skrátenie trvania praxe by mali prispieť k zvýšeniu záujmu o účasť na praxi a zlepšeniu finančnej stability absolventov počas jej vykonávania.

Navrhované zmeny sú reakciou na aktuálne potreby trhu práce a zvyšujúce sa požiadavky zamestnávateľov,“ dodali poslanci. Ak by bola novela schválená, začala by platiť od začiatku nového roka 2025 a vzťahovala by sa na dohody o absolventskej praxi uzatvorené po tomto dátume.

Tento návrh zákona prispieva k celkovému zlepšeniu situácie mladých ľudí pri prechode zo vzdelávacieho systému do pracovného života a motivuje zamestnávateľov zamestnávať mladých absolventov,“ uzavreli predkladatelia.

Viac k témam: Absolventi, absolventská prax, Novela zákona o službách zamestnanosti
Zdroj: SITA.sk - Progresívci plánujú zatraktívniť absolventskú prax, doba jej trvania by sa mala skrátiť a navýšiť chcú aj príspevok © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.