Pondelok, 6. máj 2024
Mimoriadne správy

Procesy prípravy a realizácie významných investičných projektov by sa mali podľa vlády urýchliť

 Webnoviny  14. február 2024  134  
Procesy prípravy a realizácie významných investičných projektov by sa mali podľa vlády urýchliť

14.2.2024 (SITA.sk) - Procesy prípravy a realizácie významných investičných projektov by sa mali urýchliť. Vláda preto na svojom stredajšom rokovaní schválila návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete. Ide aj o transpozíciu eurosmernice.

Realizácia vo verejnom záujme


Vládny kabinet zároveň k tomuto materiálu schválil aj návrh na skrátené legislatívne konanie. Účinnosť by mala byť platná dňom vyhlásenia.

Cieľom je upraviť podmienky na prípravu, uskutočňovanie a dokončovanie investičných projektov, o ktorých vláda rozhodne, že sú strategickou investíciou a ich realizácia je vo verejnom záujme. Upraviť sa majú aj práva a povinnosti držiteľa osvedčenia o strategickej investícií, pôsobnosť orgánov štátnej správy, ako aj osobitosti povoľovacích a vyvlastňovacích konaní.

Zefektívnenie vysporiadania pozemkov


Pôjde o investície, ktoré sú financované z verejných zdrojov. Jednotlivé strategicky významné projekty zamerané na investície v rôznych oblastiach sa podľa rezortu dopravy nerobia v takých časových intervaloch, ktoré sú želateľné.

Nezabezpečuje sa potrená dopravná infraštruktúra, čo oslabuje aj záujem investorov investovať na Slovensku. Cieľom je zefektívniť vysporiadanie majetkovoprávnych pozemkov a stavieb na prípravu výstavby strategických projektov, ako aj povoľovacie procesy pre verejné obstarávanie.

Odrádzanie zahraničných investorov


Ukázalo sa totiž podľa ministerstva dopravy, že nevyhnutné majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov a zdĺhavé povoľovacie procesy a verejné obstarávanie nedovoľujú v rozumnom čase pripraviť a realizovať rozsiahle stavby, prípadne ich rekonštrukcie. Bránia tomu zdĺhavé vyvlastňovacie konanie, stavebné a kolaudačné konanie, ako aj verejné obstarávanie, zdĺhavé konania na katastrálnych úradoch a na súdoch. To odrádza aj zahraničných investorov, ktorí zamýšľané veľké investície umiestňujú v iných krajinách.

Zákon v rámci prebratia eurosmernice do slovenského právneho poriadku upravuje postupy a podmienky vydávania povolení pri výstavbe projektov dopravnej infraštruktúry, ktoré sú súčasťou vybraných úsekov základnej a súhrnnej transeurópskej dopravnej siete na Slovensku. Stavby, ktoré budú spadať do rozsahu pôsobnosti tohto zákona, by sa mali v procese povoľovania uprednostňovať pred inými projektami a samotný proces povoľovania pre tieto stavby by za ideálnych podmienok nemal trvať dlhšie ako štyri roky.

Viac k témam: Doprava, Eurosmernica ATAD, Investicne projekty, Skrátené legislatívne konanie, strategické investície, Verejné obstarávanie
Zdroj: SITA.sk - Procesy prípravy a realizácie významných investičných projektov by sa mali podľa vlády urýchliť © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.