Štvrtok, 18. apríl 2024
Malá oblačnosť  4,1 °C
Mimoriadne správy

Príspevková sadzba do druhého piliera sa od januára zvýši na 5,25 percenta hrubej mzdy

 Webnoviny  31. december 2020  243  
Príspevková sadzba do druhého piliera sa od januára zvýši na 5,25 percenta hrubej mzdy

31.12.2020 (Webnoviny.sk) - Príspevková sadzba do druhého dôchodkového piliera sa od začiatku budúceho roka zvýši z 5 % na 5,25 % hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO).

Každoročný nárast príspevkovej sadzby o 0,25 percentuálneho bodu, ktorý sa začal od roku 2017, bude pokračovať až do roku 2024, keď sadzba dosiahne 6 % z vymeriavacieho základu sporiteľa.

Schválené počas druhej Ficovej vlády


Sadzba poistného na starobné poistenie do prvého, priebežného dôchodkového piliera sa zároveň v tomto období adekvátne znižuje tak, aby v súčte so sadzbou povinných príspevkov do druhého piliera zostala vo výške 18 % z vymeriavacieho základu.

To, že sa bude sadzba do druhého piliera od roku 2017 postupne zvyšovať zo 4 % na 6 % hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu SZČO, schválil parlament ešte v auguste 2012, teda počas druhej vlády Roberta Fica.

Smer podporil návrh Kaníka


Išlo o pozmeňujúci návrh vtedajšieho opozičného poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS), ktorý pri hlasovaní v parlamente podporili aj poslanci Smeru-SD.

Súčasťou vtedajšej novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení totiž bolo zníženie príspevkovej sadzby do sporivého piliera z 9 % na 4 % s účinnosťou od septembra 2012.

Viac k témam: dôchodky, druhý dôchodkový pilier
Zdroj: Webnoviny.sk - Príspevková sadzba do druhého piliera sa od januára zvýši na 5,25 percenta hrubej mzdy © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.