Nedeľa, 5. máj 2024
Väčšinou jasno  14,3 °C
Mimoriadne správy

Prieskum ukázal, čo považujú Slováci za najlepšiu formu dlhodobej investície

 Webnoviny  15. október 2018  348  
Prieskum ukázal, čo považujú Slováci za najlepšiu formu dlhodobej investície

BRATISLAVA 15. októbra (WebNoviny.sk) - V priemere 62 % Slovákov označuje kúpu nehnuteľnosti za najlepšiu formu dlhodobej investície.

Popularita tejto formy investovania sa tak v porovnaní s rokom 2016 mierne zvýšila. Pred dvoma rokmi sa k nej prikláňalo 57 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu ČSOB v spolupráci s agentúrou IPSOS.

Riaditeľ odboru financovania nehnuteľností ČSOB Jozef Futrikanič pripomína, že rozhodujúci je v tomto prípade typ nehnuteľnosti a potenciál rastu jej ceny.

“Ceny nehnuteľností narástli od roku 2003 o asi 90 %, čo predstavuje približne priemerný ročný nárast o 6,5 %. Zároveň rástli aj ostatné ceny, ako aj platy. To znamená, ak mal niekto peniaze uložené iba doma a nehľadal iné alternatívy zhodnocovania finančných prostriedkov, napríklad fondy, spomínané nehnuteľnosti, akcie, atraktívne dlhopisy a podobne, tak jeho úspory stratili za posledných 14 až 15 rokov asi 50 % svojej pôvodnej hodnoty,” povedal Futrikanič.

Na druhom mieste skončil ako najlepšia dlhodobá investícia sporiaci účet. V prieskume sa k nemu priklonilo 23 % opýtaných. Na treťom mieste s podielom 21 % skončili podielové fondy, nasledovalo investičné zlato s podielom 20 % a akcie so 16 percentami. Kryptomeny by volilo 6 % opýtaných. Vkladná knižka dominuje u troch percent opýtaných.

Viac k témam: investícia, kryptomeny, nehnuteľnosti, podielové fondy, prieskum, sporiaci účet, vkladná knižka
Zdroj: Webnoviny.sk - Prieskum ukázal, čo považujú Slováci za najlepšiu formu dlhodobej investície © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.