Štvrtok, 2. máj 2024
Prevažne slnečno  17 °C
Mimoriadne správy

Približne tretina Slovákov nevie čeliť nečakaným výdavkom, prieskum odhalil najviac ohrozenú skupinu

 Webnoviny   3. december 2018  314  
Približne tretina Slovákov nevie čeliť nečakaným výdavkom, prieskum odhalil najviac ohrozenú skupinu

BRATISLAVA 3. decembra (WebNoviny.sk) - Viac ako tretina Slovákov nevie čeliť nečakaným finančným výdavkom. V medziročnom porovnaní však počet tých, ktorí majú finančnú tieseň v prípade pokazenia auta, práčky alebo choroby či úrazu, dlhodobo klesá.

Najlepší Malťania


Kým v roku 2016 ich bolo takmer 38 %, vlani ich počet klesol na necelých 35 %. Podľa najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat boli na tom za rok 2017 najhoršie ľudia v Litve (59,9 %), Chorvátsku (56,2 %) a Bulharsku (53,2 %).

Najlepšie boli na tom Malťania (15,8 %), Švédi (19,7 %), Luxemburčania (20,4 %) a Rakúšania (20,6 %). V rámci celej EÚ je nečakanými výdavkami ohrozená v priemere tretina obyvateľov. Najohrozenejšou skupinou sú slobodní rodičia s nezaopatreným dieťaťom.

Zvládnuť neplánované výdavky má problém vyše každý druhý (57 %). „Aj v prípade Slovenska sú najohrozenejšou skupinou slobodné ženy a matky, prípadne otcovia, ktorí sú na starostlivosť o dieťa sami,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Najväčší pokles v Maďarsku


Podiel osôb, ktoré nie sú schopné čeliť neočakávaným finančným výdavkom, v roku 2017 v EÚ klesol v porovnaní s rokom 2016 o 2,5 %. Všetky krajiny zaznamenali pokles, s výnimkou Estónska, kde bol nárast o 4,7 %, a Dánska s nárastom o 0,6 %.

Najväčšie poklesy boli zaznamenané v Maďarsku (-19,3 %), na Cypre (-6,5 %), na Malte (-5,0 %) a v Slovinsku (-4,6 %). Slovensko si medziročne polepšilo o 3,3 %.

Viac k témam: peniaze, prieskum, rodičia
Zdroj: Webnoviny.sk - Približne tretina Slovákov nevie čeliť nečakaným výdavkom, prieskum odhalil najviac ohrozenú skupinu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.