Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

Pri nákupe musíme klásť dôraz na pôvod mäsa, radí hlavný hygienik pre škandál poľských bitúnkov

 Webnoviny  29. január 2019  299  
Pri nákupe musíme klásť dôraz na pôvod mäsa, radí hlavný hygienik pre škandál poľských bitúnkov

BRATISLAVA 29. januára (WebNoviny.sk) - Hlavný hygienik SR Ján Mikas v súvislosti s podozrením na spracúvanie mäsa z chorého hovädzieho dobytka v Poľsku upozornil všetkých prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania v SR, aby pri nákupe mäsa kládli dôraz na pôvod mäsa.

Odoberanie zdravotne bezpečného mäsa


Vo svojom vyhlásení odporučil, aby prevádzkovatelia odoberali len zdravotne bezpečné mäso od oficiálnych dodávateľov riadne registrovaných v databáze dodávateľov mäsa na slovenský trh.

Ján Mikas vyzval aj regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR, aby zvýšili kontroly vysledovateľnosti hovädzieho mäsa v zariadeniach spoločného stravovania a zamerali sa najmä na priame dodávky mäsa z Poľska, ale i nakupované v predajniach mäsa. Rizikovejšie môžu byť pohraničné oblasti.

Situáciu pozorne monitorujú


V prípade zistenia akýchkoľvek nedostatkov v problematike deklarovania pôvodu hovädzieho mäsa alebo podozrenia na narušenú zdravotnú bezpečnosť mäsa sa bude postupovať v súlade so zákonom o potravinách.

"Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR situáciu pozorne monitoruje a je v kontakte so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) SR. Doposiaľ neboli prijaté žiadne oficiálne informácie od ŠVPS o dodaní inkriminovaného mäsa na trh v Slovenskej republike," uviedol ÚVZ.

Ak takúto informáciu úrad získa, bude o tom prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania informovať aj prostredníctvom regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Viac k témam: bitúnok, hovädzie mäso, mäso, mäso z Poľska, Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ŠVPS SR Štátna veterinárna a potravinová správa SR, ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Pri nákupe musíme klásť dôraz na pôvod mäsa, radí hlavný hygienik pre škandál poľských bitúnkov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.