Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Preplneným úradom sa dá vyhnúť elektronickou komunikáciou so štátom, odporúča agentúra

 Webnoviny  11. marec 2020  245  
Preplneným úradom sa dá vyhnúť elektronickou komunikáciou so štátom, odporúča agentúra

11.3.2020 (Webnoviny.sk) - Keďže úradné povinnosti nepočkajú ani v čase šíriaceho sa koronavírusu, Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) odporúča využiť možnosť komunikovať so štátom elektronicky prostredníctvom portálu slovensko.sk a vyhýbať sa úradom, kde sa koncentruje veľký počet ľudí.

"Elektronické služby nemajú úradné hodiny a pri ich vybavovaní sa nestretávate s davmi ľudí. Svoje povinnosti môžete vybaviť z pohodlia obývačky, pričom týmto spôsobom pomáhate chrániť seba, svojich blízkych a v neposlednom rade dokážete pomôcť zabrániť šíreniu nebezpečného vírusu," konštatuje sekcia komunikácie NASES vo vyhlásení, ktoré v stredu poskytla agentúre SITA.

Výhodou je aj to, že väčšina správnych poplatkov je pri elektronickom podaní o polovicu lacnejšia, dodáva NASES.

"Na odštartovanie elektronickej komunikácie so štátom potrebujete len občiansky preukaz s čipom, čítačku kariet a bezpečnostné kódy, ktoré si sami zvolíte. Elektronickú schránku ma zriadenú každý občan nad 18 rokov. Stačí jednoducho pripojiť občiansky preukaz do počítača a otvoriť si portál slovensko.sk. Následne si nainštalujte balíček programov, ktoré sú potrebné na používanie portálu," informuje NASES.

"Po prihlásení do e-schránky je potrebné aktivovať ju na doručovanie kliknutím na zelené tlačidlo. Štát vám od tohto momentu bude zasielať rozhodnutia do vašej e-schránky. Ak si s niečím neviete poradiť, obráťte sa na Ústredné kontaktné centrum slovensko.sk, kde vám odborne vyškolení operátori ochotne poradia. Kontaktovať ich môžete na čísle +421 2 35 803 083 alebo prostredníctvom kontaktného formulára," dodáva sa vo vyhlásení.

Viac k témam: Koronavírus, Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES
Zdroj: Webnoviny.sk - Preplneným úradom sa dá vyhnúť elektronickou komunikáciou so štátom, odporúča agentúra © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.