Štvrtok, 20. jún 2024
Polojasno  24 °C
Mimoriadne správy

Pre viac než dve tretiny generálnych riaditeľov je udržateľnosť najväčšou príležitosťou pre rast ich podnikov

 Webnoviny   7. jún 2024  64  
Pre viac než dve tretiny generálnych riaditeľov je udržateľnosť najväčšou príležitosťou pre rast ich podnikov

7.6.2024 (SITA.sk) - Až 69 % generálnych riaditeľov považuje udržateľnosť za hlavnú príležitosť pre rast podnikov v roku 2024.

Vyplýva to z nedávneho prieskumu spoločnosti Gartner Inc spomedzi 400 generálnych riaditeľov a vrcholových manažérov spoločností v Severnej Amerike, Európe, Ázii/Tichomorí, Latinskej Amerike, na Blízkom východe a v Južnej Afrike v rôznych odvetiach.

Návrat k cynizmu


„Keďže generálni riaditelia nastavujú dlhodobé stratégie, environmentálna udržateľnosť zostáva jedným z hlavných faktorov, ktoré budú rámcovať konkurenciu,“ uviedla Kristin Moyer, viceprezidentka spoločnosti Gartner.

Ako dodala, napriek veľkému množstvu podnikového greenwashingu mohli nedávne ekonomické podmienky vyvolať návrat k cynizmu v oblasti životného prostredia, sociálnych vecí a riadenia (ESG) a opätovnému zameraniu sa na zisk za každú cenu.

Zdá sa však, že celkový záväzok generálnych riaditeľov je neochvejný.

„Trvalá udržateľnosť zostáva stále jednou z desiatich hlavných obchodných priorít, ktorá tento rok predstihla dokonca aj produktivitu a efektívnosť. Vedúci pracovníci a investori vedia, že environmentálne nešetrné správanie podnikov predstavuje strednodobé až dlhodobé riziko pre obchodné výsledky. Inteligentní generálni riaditelia si však uvedomujú, že veľké výzvy v oblasti udržateľnosti vytvárajú nové oblasti obchodných príležitostí,“ povedala Moyer.

Vplyv meniaceho sa počasia


Podľa každoročného prieskumu spoločnosti Gartner sú hlavnými spôsobmi, ktorými generálni riaditelia využívajú udržateľnosť na podporu obchodného rastu, udržateľné produkty a služby (33 %), udržateľné obchodné postupy (18 %); zapojenie zainteresovaných strán (18 %) a dekarbonizácia (18 %).

Digitálne investície a inovácie sa umiestnili na deviatom mieste s 8 %. „Digitálne technológie môžu urýchliť pokrok pri dosahovaní cieľov udržateľnosti, ísť nad rámec dodržiavania predpisov a pomôcť spoločnostiam dosiahnuť ciele, umožniť nové obchodné modely a uvoľniť zdroje príjmov,“ povedala Moyer.

Prieskum spoločnosti Gartner tiež odhalil, že 54 % generálnych riaditeľov tvrdí, že ich podniky sú aspoň mierne ovplyvnené meniacim sa počasím.

Viac ako polovica priznáva, že meniace sa modely počasia ich nútia plánovať zmeny v spôsobe fungovania alebo ich už uskutočnili.

Viac k témam: obchodný rast, Prieskum, Udržateľnosť
Zdroj: SITA.sk - Pre viac než dve tretiny generálnych riaditeľov je udržateľnosť najväčšou príležitosťou pre rast ich podnikov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.