Nedeľa, 5. máj 2024
Mimoriadne správy

Požiadavky na energetickú hospodárnosť budov sa zrejme sprísnia, avizuje Érsekovo ministerstvo

 Webnoviny   6. jún 2019  340  
Požiadavky na energetickú hospodárnosť budov sa zrejme sprísnia, avizuje Érsekovo ministerstvo

BRATISLAVA 6. júna (WebNoviny.sk) - Návrh novely zákona o energetickej hospodárnosti budov popri podpore elektromobility zavedie aj povinnosť energetickej certifikácie a zabezpečenie prechodu výstavby budov po roku 2020 na budovy s takmer nulovou potrebou energie.

Ďalšie sprísnené požiadavky


Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) pripravilo novelu s navrhovanou účinnosťou od 10. marca 2020. Vláda návrh novely schválila na zasadnutí tento týždeň.

"Slovensko sa na cieľ európskej smernice pripravuje už dlhodobo. Preto sme v roku 2012 upravili právne predpisy (zákon o energetickej hospodárnosti budov a vykonávacia vyhláška) a technické predpisy (normy pre tepelnotechnické vlastnosti stavebných konštrukcií a budov) tak, aby tento cieľ mohol byť postupnými krokmi naplnený," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká.

Napríklad, minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť nových budov sa sprísnili od 1. januára 2016 a ďalšie sprísnenie príde od 1. januára 2021.

"Na dosiahnutie uvedeného cieľa bol vypracovaný a prijatý národný plán zameraný na zvyšovanie počtu budov s takmer nulovou potrebou energie. Plán definuje opatrenia, postupy a nástroje na jeho dosiahnutie," priblížila Ducká.

Úvery zo štátneho fondu


Pre včasné dosiahnutie cieľa je podľa rezortu dopravy a výstavby tiež dôležité do budúcnosti zabezpečiť dostatočnú motiváciu v efektívnych formách finančnej podpory obnovy bytových a nebytových budov pre ich vlastníkov.

"Preto sa pokračuje v poskytovaní zvýhodnených úverov prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania a ministerstvo poskytuje, napríklad, dotácie na zatepľovanie rodinných domov a od mája aj novú dotáciu na nové domy s takmer nulovou potrebou energie," dodala Ducká.

Dôvodom na zmenu zákona je podľa ministerstva dopravy a výstavby transpozícia novej európskej smernice o energetickej hospodárnosti budov. Z koncepčného hľadiska sa právna úprava nemení. Dôraz sa kladie na podporu elektromobility.

Zavádza sa povinnosť vybaviť nabíjacími stanicami elektrických vozidiel a infraštruktúrou vedenia pre vlastníkov nových alebo významne obnovovaných budov s viac ako desiatimi parkovacími miestami, respektíve nebytových budov s viac ako dvadsiatimi miestami na parkovanie. Novela tiež spresňuje niektoré technické pojmy, napríklad, zahŕňa novú definíciu systému automatizácie a riadenia budov.

Viac k témam: elektromobilita, energetická efektívnosť, Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Požiadavky na energetickú hospodárnosť budov sa zrejme sprísnia, avizuje Érsekovo ministerstvo © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.