Nedeľa, 12. máj 2024
Slnečno  18,8 °C
Mimoriadne správy

Pozemky v rámci kompenzácii pri výstavbe D4 nemôžeme vyvlastniť, reaguje NDS na obvinenia SaS

 Webnoviny   5. máj 2018  362  
Pozemky v rámci kompenzácii pri výstavbe D4 nemôžeme vyvlastniť, reaguje NDS na obvinenia SaS

BRATISLAVA 5. mája (WebNoviny.sk) - Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) dôrazne odmieta akékoľvek podozrenia z údajného kšeftovania s pozemkami v rámci kompenzácii pri výstavbe diaľnice D4 v okolí Bratislavy.

"Predstavitelia SaS si neuvedomujú, že vlastníctvo k pozemkom pre kompenzačné opatrenia nie je možné získať vyvlastnením. Jednoducho to zákon nepripúšťa, preto NDS v minulosti návrh na vyvlastnenie stiahla," reagovala v piatok hovorkyňa NDS Michaela Michalová na tlačovú besedu strany Sloboda a Solidarita (SaS).

Odporúčame:
Diaľničiari chcú vykúpiť ďalšie pozemky pre D4, podľa strany SaS ide o „nezákonný“ obchod

Liberáli považujú výkup ďalších pozemkov za pokračovanie kšeftu pod rúškom ochrany prírody a žiadajú zastaviť tento podľa nich nezákonný obchod.

Realizácia kompenzačných opatrení


"NDS vykupovala, respektíve vykupuje pozemky na realizáciu kompenzačných opatrení len v rozsahu, ktorý vyplýval z návrhu kompenzačných opatrení, ktoré vypracovala odborne spôsobilá osoba v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR, pričom s týmto dokumentom súhlasili aj ochranárske združenia Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko, Bratislavské regionálne ochranárske združenie a Lesoochranárske zoskupenie VLK," uviedla Michalová.

Cena pozemku sa stanovuje na základe znaleckého posudku. "NDS nevykúpila ani jeden meter štvorcový pozemku naviac, ako stanovuje odsúhlasený návrh kompenzačných opatrení," dodala Michalová.

Odporúčame:
Érsek by sa mal viac zaujímať o meškajúcu výstavbu úsekov D1, odporúča Zajac

Pripomenula, že rokovanie Ministerstva životného prostredia SR so zástupcami Európskej komisie za účasti zástupcu NDS sa uskutočnilo vlani 7. apríla v Bruseli a na tomto stretnutí zástupcovia Európskej komisie schválili návrh kompenzačných opatrení.

Firma je previazana s Most-Híd


Poslankyňa a tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová v piatok informovala, že spoločnosť ROT, s. r. o., získala od NDS za svoj podiel na poliach pri hranici s Rakúskom už vlani v júni vyše 5 mil. eur a v najbližších dňoch by mala dostať ďalších viac ako 7 mil. eur. A to za pozemky, z ktorých väčšina sa nemala podľa pôvodných plánov pre diaľnicu vôbec vykupovať.

"Iba na jednom z nich je urobený znalecký posudok, kde sa cena pohybuje okolo štyroch eur za meter štvorcový. Objavil sa však nový posudok, ktorý je uvedený v kúpnej zmluve so spoločnosťou ROT, kde je cena až 33 eur za meter štvorcový, teda viac ako osemnásobok," povedala Zemanová. K rozdielu v cene za pozemky sa NDS nevyjadrila.

Odporúčame:
Ministerstvo dopravy zverejnilo ďalší možný termín dokončenia diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami

SaS preto žiada, aby sa tento "nezákonný" obchod nezrealizoval. "Firma ROT je previazaná s vládnymi špičkami, predovšetkým so stranou Most - Híd," uviedla Zemanová. Tento biznis sa podľa nej robí napriek tomu, že prípad s predajom pozemkov sa vyšetruje, sú chybné znalecké posudky a nie je na to územné rozhodnutie.

Škandalózny výkup pozemkov


Poslanec a tímlíder SaS pre dopravu Miroslav Ivan uviedol, že NDS vlani vykúpila pozemky napriek tomu, že v územnom rozhodnutí sú určené iné plochy na kompenzáciu.

Návrh na vyvlastnenie legitímnych plôch za 5 eur za štvorcový meter stiahla a kúpila inú pôdu za 20 eur za štvorcový meter, tá však podľa poslanca nie je v územnom rozhodnutí pre D4. SaS vlani podala na generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre podozrenie z viacerých trestných činov a vyzvala ministra dopravy a výstavby Arpáda Érseka, aby odvolal generálneho riaditeľa NDS Jána Ďurišina.

SaS považuje konanie NDS v súvislosti s výkupmi pozemkov pre nové plochy ochrany prírody za nezákonné a cenu za výkup pozemkov za škandalóznu.

Viac k témam: diaľnica D4, NDS Národná diaľničná spoločnosť, SaS Sloboda a Solidarita
Zdroj: Webnoviny.sk - Pozemky v rámci kompenzácii pri výstavbe D4 nemôžeme vyvlastniť, reaguje NDS na obvinenia SaS © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.