Piatok, 3. máj 2024
Zamračené  12,1 °C
Mimoriadne správy

Poslanci schválili návrh záverečného rozpočtu Slovenska, pozitívne ho ovplyvnil hospodársky rast

 Webnoviny  18. jún 2019  343  
Poslanci schválili návrh záverečného rozpočtu Slovenska, pozitívne ho ovplyvnil hospodársky rast

BRATISLAVA 18. júna (WebNoviny.sk) - Rozpočtu Slovenska v minulom roku výrazne pomohol pozitívny hospodársky vývoj. Konštatuje to rezort financií v návrhu záverečného účtu Slovenskej republiky, ktorý schválili poslanci parlamentu.

Nadpríjmy v obmedzenom rozsahu


Podľa neho boli pritom daňové a odvodové príjmy za rok 2018 oproti schválenému rozpočtu vyššie až o 821 mil. eur. Tieto nadpríjmy sa však do celkového výsledku rozpočtového hospodárenia pretavili iba v obmedzenom rozsahu.

Schodok verejných financií vlani dosiahol 629,5 mil. eur a oproti schválenému rozpočtu tak bol nižší o 113,4 mil. eur.

Rast ekonomiky


Podľa prvotnej notifikácie Eurostatu tak Slovensko vlani hospodárilo s deficitom 0,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), teda o 0,13 % HDP lepšie, ako sa pôvodne plánovalo.

Na príjmy rozpočtu pozitívne vplýval rast ekonomiky Slovenskej republiky, s tým súvisiaci rast zamestnanosti a lepší výber odvodov,“ konštatuje rezort financií v návrhu záverečného účtu.

Vznik nových pracovných miest


Ako dodáva ministerstvo, v rámci slovenského hospodárstva totiž vlani vzniklo viac ako 50-tisíc nových pracovných miest, čo pozitívne ovplyvnilo nielen príjmy, ale aj výdavky verejnej správy.

Pozitívne sa skončilo hospodárenie Sociálnej poisťovne a oblasti verejného zdravotného poistenia, na ktoré mali vplyv najmä vývoj zamestnanosti a rast miezd,“ dodáva rezort financií.

Pokles dlhu verejnej správy


Slovensko vlani zaznamenalo aj pokles dlhu verejnej správy v pomere k hrubému domácemu produktu. Oproti roku 2017 sa znížil o dva percentuálne body na 48,9 % HDP.

„V rámci Európskej únie v roku 2018 dosiahlo deväť krajín vyšší schodok a 17 krajín dosiahlo vyšší dlh verejnej správy ako Slovenská republika. Za rok 2018 bol priemerný schodok v Európskej únii vo výške 0,6 % HDP a priemerný dlh verejnej správy únie dosiahol 80 % HDP,“ dodáva ministerstvo financií.

Viac k témam: financie, hospodárenie, hrubý domáci produkt, rast ekonomiky, štátny rozpočet, verejná správa
Zdroj: Webnoviny.sk - Poslanci schválili návrh záverečného rozpočtu Slovenska, pozitívne ho ovplyvnil hospodársky rast © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.