Piatok, 28. jún 2024
Väčšinou jasno  15,8 °C
Mimoriadne správy

Poslanci SaS navrhujú zmenu pre zamestnávateľov, týka sa ich registrácie v Sociálnej poisťovni

 Webnoviny   7. jún 2024  69  
Poslanci SaS navrhujú zmenu pre zamestnávateľov, týka sa ich registrácie v Sociálnej poisťovni

7.6.2024 (SITA.sk) - Zamestnávateľ môže byť registrovaný pol roka v Sociálnej poisťovni, aj keby nemal zamestnanca. Zmenu navrhujú poslanci z klubu Sloboda a Solidarita (SaS) Marián Viskupič a Vladimír Ledecký vo svojej novele zákona o sociálnom poistení, ktorú predložili na rokovanie parlamentu.

Ich cieľom je zaviesť 180-dňovú preklenovaciu lehotu, počas ktorej by naďalej trvala registrácia zamestnávateľa v Sociálnej poisťovni, aj keby už nezamestnával žiadneho zamestnanca.

Komu zmena pomôže?


Zmena pomôže najmä menším zamestnávateľom, ktorí striedavo zamestnávajú, a potom zase ukončujú pracovnoprávny vzťah s krátkodobými zamestnancami, napríklad s dohodármi. Pôjde najmä o rôzne sezónne, nárazové alebo výpomocné práce.

Podľa súčasného stavu sa registrácia zamestnávateľa v registri zamestnávateľov ukončuje v deň, keď zamestnávateľ prestane zamestnávať posledného zamestnanca. Akonáhle potom znova začne niekoho zamestnávať, musí sa zamestnávateľ registrovať nanovo, čo spôsobuje administratívnu záťaž tak pre zamestnávateľa ako podnikateľský subjekt, ako aj pre Sociálnu poisťovňu," vysvetľujú v návrhu poslanci SaS.

Byrokratická záťaž


Na rozdiel od Sociálnej poisťovne, na finančnej správe či v zdravotnej poisťovni zostáva zamestnávateľ registrovaný, aj keď práve nikoho nezamestnáva. V prípade Sociálnej poisťovne sa jeho registrácia ukončuje zakaždým, keď odhlási posledného zamestnanca.

Viskupič a Ledecký pripúšťajú, že od roku 2021 je proces jednoduchší, keďže Sociálna poisťovňa už ukončuje registráciu zamestnávateľov automaticky, no stále ide podľa ich slov o byrokratickú záťaž pre podnikateľské subjekty.

Opakované registrácie


Odhlásenie totiž prebehne aj vtedy, keď podnikateľ vie, že o pár dní príjme nového zamestnanca. Následne musí opäť registrovať svoju firmu ako zamestnávateľa, čo je podľa poslancov zbytočná byrokracia.

Zavedením tejto lehoty sa odstráni veľká väčšina opakovaných odhlásení a následných registrácií. Ukončenie registrácie zamestnávateľa tak bude vykonané až vtedy, ak zamestnávateľ nezamestnáva žiadneho zamestnanca aspoň nejakú signifikantnú dobu," uzavreli opoziční poslanci za stranu SaS.

Viac k témam: Novela zákona o sociálnom poistení, Zamestnávatelia
Zdroj: SITA.sk - Poslanci SaS navrhujú zmenu pre zamestnávateľov, týka sa ich registrácie v Sociálnej poisťovni © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.