Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Poľnohospodárom sa pozdáva Pellegriniho návrh na sprehľadnenie systému poberania agrodotácií

 Webnoviny  24. apríl 2018  172  
Poľnohospodárom sa pozdáva Pellegriniho návrh na sprehľadnenie systému poberania agrodotácií

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta návrh predsedu vlády SR Petra Pellegriniho vytvoriť prehľadný zoznam všetkých poberateľov agrodotácií.

Premiér v pondelok uviedol, že chce vytvoriť zoznam všetkých výmer, na ktoré sa platia dotácie. Zoznam by mal byť verejný a mal by prispieť k väčšej verejnej kontrole v tejto oblasti. Rovnako by mal ukázať, akú pridanú hodnotu za dotácie vytvárajú žiadatelia na vidieku a v poľnohospodárstve.

Zbierajú informačné listy


Ako uviedla v stanovisku najväčšia agropotravinárska samospráva na Slovensku, dlhodobo upozorňuje na to, aby sa v záujme väčšej transparentnosti v systéme poberania priamych platieb odkryli všetci žiadatelia a aj to, akú majú výmeru, koľko kusov hospodárskych zvierat chovajú a akú majú skladbu rastlinnej výroby.

Odporúčame:
SPPK kontruje Marcinčinovi, zvýšenie nájmu za pôdu by znamenalo zdraženie potravín

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora prostredníctvom svojich 38 regionálnych komôr zbiera od poľnohospodárskych subjektov tzv. informačné listy. Prostredníctvom nich zisťuje, aký je celkový ekonomický stav poľnohospodárskych firiem. Z informačných listov pozná SPPK základné ekonomické ukazovatele podniku, rozlohu poľnohospodárskej pôdy, zloženie rastlinnej a živočíšnej výroby. Získava tak celkový obraz, ako a na čom po celý rok poľnohospodársky podnik pracuje.

Napätá situácia v poľnohospodárstve


Predseda SPPK Milan Semančík pripomenul, že komora už v minulosti navrhovala ministerstvu, aby jednou z podmienok pri získaní priamych platieb bolo povinné poskytnutie informácií prostredníctvom informačných listov. "Žiaľ, náš návrh nebol doteraz akceptovaný," konštatoval Semančík.

Verejne prístupný zoznam všetkých žiadateľov o priame platby pomôže podľa SPPK nielen sprehľadniť žiadateľov, ale v konečnom dôsledku môže aj stíšiť momentálne veľmi napätú situáciu medzi poľnohospodármi. "Zoznam žiadateľov môže ukázať, kto skutočne na pôde s pomocou dotácií vyrába potraviny a zamestnáva ľudí a kto je len pasívny poberateľ dotácií," argumentoval šéf komory.

Odporúčame:
Špinavé podnikanie s agrodotáciami nesmie očierňovať poctivých poľnohospodárov, tvrdí SPPK

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora apeluje na politikov a verejnosť, aby rozdeľovali poberateľov dotácií nie podľa veľkosti podniku, ale podľa skutočného vzťahu k pôde a produkovaniu hodnôt na vidieku. "Je veľmi dôležité uvedomiť si aj pravý zmysel agrodotácií. Poľnohospodári ich majú poberať nie pre vlastné obohatenie a pasivitu na pôde, ale na vykrytie časti ich nákladov, ktoré súvisia s výrobou zdravých potravín," uzavrela komora.

Viac k témam: Milan Semančík, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Peter Pellegrini, SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
Zdroj: Webnoviny.sk - Poľnohospodárom sa pozdáva Pellegriniho návrh na sprehľadnenie systému poberania agrodotácií © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.