Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Podnikateľov by mohli odškodniť vďaka univerzálnemu zákonu, ktorý chcel Sulík predložiť

 Webnoviny  23. november 2020  263  
Podnikateľov by mohli odškodniť vďaka univerzálnemu zákonu, ktorý chcel Sulík predložiť

23.11.2020 (Webnoviny.sk) - Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) by chcel prijať univerzálny odškodňovací zákon.

Jeden všeobecný zákon


"My navrhujeme prijať jeden všeobecný odškodňovací zákon, na základe tohto zákona by sa dali rýchlo a flexibilne odškodniť skupiny, ktoré boli postihnuté," priblížil na pondelkovej tlačovej besede minister.

Základom by bolo univerzálne splnomocnenie, na základe ktorého by Slovensko mohlo cez jednotlivé schémy schválené Európskou komisiou reagovať na potreby podnikateľov.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


Uvedenú legislatívu chcel Sulík predložiť na vládu už minulý týždeň, podľa jeho slov mu to však nebolo umožnené. "Má to rôzne dôvody, niektoré aj menej pochopiteľné," skonštatoval.

Problémové verejné financie


Ako sa ďalej uvádza v pandemickom pláne "Semafor zdravia", ktorý v pondelok predstavila SaS, v súvislosti s odškodňovacím zákonom by sa malo vytvoriť aj dočasné kompetenčné centrum. To by v spolupráci s jednotlivými rezortami pripravilo konkrétnu „objednávku“ pomoci pre príslušné segmenty.

"Toto kompetenčné centrum by v zmysle horeuvedeného zadania sprocesovalo potrebné schémy a výzvy pomoci, vrátane ich implementácie," dopĺňajú liberáli.

Riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš pre agentúru SITA uviedol, že prípadné odškodňovanie a jeho výšku limituje najmä zlý stav verejných financií.

"Akékoľvek odškodňovanie by malo byť založené na podrobnom vyčíslení škôd spôsobených krízou. Problémom môže byť dokazovanie, čo súvisí s krízou a čo nie. Informácia o vyčíslení škôd aj výške odškodnenia by mala byť za každý subjekt zverejnená," poznamenal.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, minister hospodárstva SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Podnikateľov by mohli odškodniť vďaka univerzálnemu zákonu, ktorý chcel Sulík predložiť © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.