Nedeľa, 1. september 2024
Mimoriadne správy

Počet ruských firiem na Slovensku klesá, väčšinou sa presný počet ich zamestnancov nedá zistiť

 Webnoviny  23. júl 2022  258  
Počet ruských firiem na Slovensku klesá, väčšinou sa presný počet ich zamestnancov nedá zistiť

23.7.2022 (Webnoviny.sk) - Podnikatelia z Ruska patrili dlhodobo k jedným z najčastejších zahraničných vlastníkov slovenských firiem. V roku 2019 ich na našom trhu bolo dokonca historicky najviac.

Ako však vyplýva z údajov spoločnosti Dun & Bradstreet, od daného obdobia začal ich počet kontinuálne klesať a podľa tohtoročných dát u nás Rusi vlastnia 1 110 kapitálových firiem s celkovým základným imaním 71 mil. eur.

Väčšina sídli v Bratislavskom kraji


„Za posledné tri roky ich počet postupne klesol o viac ako desatinu, dovedna o 132 spoločností. Najviac subjektov s ruským vlastníkom v pozadí bol na Slovensku zaznamenaný v roku 2019, kedy ich počet dosiahol 1 242. Odvtedy je podľa dát Dun & Bradstreet vidieť postupný pokles. V roku 2020 ich bolo 1 219 a o rok neskôr 1 141,“ priblížila analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Najviac ruských podnikateľov u nás podniká v oblasti veľkoobchodu, maloobchodu, opráv a údržby. Celkovo ide o 276 firiem.

Ďalej nasleduje oblasť administratívnych a podporných činností a profesijných, vedeckých a technických činností.

Viac ako polovica z celkového počtu spoločností je podľa Dun & Bradstreet evidovaných v Bratislavskom kraji. Pri drvivej väčšine subjektov sa pritom z oficiálnych dát nedá zistiť presný počet zamestnancov.

Česko je na tom ešte lepšie


V Českej republike počet firiem s ruským vlastníkom klesá ešte rýchlejšie ako na Slovensku. Za posledných deväť rokov sa znížil počet majiteľov s ruskou adresou takmer o tretinu.

„Ich celkový počet klesol o 5 283 z rekordnej úrovne 16 991 v roku 2014. V roku 2022 tak v Českej republike evidujeme 11 708 ruských firiem, čo je rovnako historicky najnižšia hodnota, ako v prípade Slovenska,“ dodala Štěpánová.

Dun & Bradstreet je líder v poskytovaní dát a analytických riešení.

Viac k témam: Firmy, ruské firmy
Zdroj: Webnoviny.sk - Počet ruských firiem na Slovensku klesá, väčšinou sa presný počet ich zamestnancov nedá zistiť © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.