Piatok, 3. máj 2024
Mimoriadne správy

Počet pracujúcich študentov sa zvýšil, väčšina však uzatvára dohodu bez dôchodkového poistenia

 Webnoviny  20. apríl 2018  283  
Počet pracujúcich študentov sa zvýšil, väčšina však uzatvára dohodu bez dôchodkového poistenia

BRATISLAVA 20. apríla (WebNoviny.sk) - Celkový počet dohôd o brigádnickej práci študentov sa v marci tohto roka medziročne zvýšil o 2 354.

Ako ďalej uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, stúpol pritom počet dohôd, v ktorých si študenti buď neuplatnili odvodovú výnimku, alebo prekročili hranicu príjmu 200 eur, a teda z príjmov z brigádnickej činnosti odvádzali aj poistné na dôchodkové poistenie.

Kým ku koncu minulého mesiaca evidovala Sociálna poisťovňa 60 302 dohôd o brigádnickej práci študentov bez dôchodkového poistenia a ďalších 28 395 dohôd s dôchodkovým poistením, ku koncu marca minulého roka brigádovalo 60 495 študentov na dohody bez dôchodkového poistenia a 25 848 bolo dohôd s dôchodkovým poistením.

Odporúčame:
Študenti budú v piatok protestovať pred Úradom vlády, opäť žiadajú vyšetrenie káuz

Ak príjem študenta z dohody o brigádnickej činnosti, na ktorú si uplatnil výnimku z platenia poistného, nepresiahne sumu 200 eur, dôchodkové poistenie mu nevznikne.

Ak jeho príjem túto sumu prekročí, vznikne mu dôchodkové poistenie a povinnosť platiť poistné nad hraničnú sumu aj v prípade, že o takúto výnimku z platenia požiadal. Študent s viacerými dohodami o brigádnickej práci študentov si v jednom kalendárnom mesiaci môže uplatniť výnimku najviac na jednu dohodu o brigádnickej práci študentov.

Viac k témam: dôchodkové poistenie, dohoda o vykonaní práce, Sociálna poisťovňa, študenti
Zdroj: Webnoviny.sk - Počet pracujúcich študentov sa zvýšil, väčšina však uzatvára dohodu bez dôchodkového poistenia © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.