Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Počet pracujúcich dôchodcov stúpa, popri penzii si privyrába už každý piaty Slovák

 Webnoviny  24. september 2019  534  
Počet pracujúcich dôchodcov stúpa, popri penzii si privyrába už každý piaty Slovák

24.9.2019 (Webnoviny.sk) - Počet ľudí, ktorí sú aj v dôchodkovom veku aktívni a pracujú, narastá. Ako informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, ku koncu minulého mesiaca si popri penzii privyrábalo 257,7 tisíca dôchodcov. Je to o takmer 12 tisíc viac ako v auguste minulého roka.

Nárast aj v minulom roku


"Podobný nárast počtu pracujúcich dôchodcov Sociálna poisťovňa medziročne zaznamenala aj v minulom roku, keď v auguste pracovalo takmer 246 tisíc dôchodcov a v auguste 2017 to bolo 233,8 tisíc dôchodcov," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne.

Ku koncu minulého mesiaca pritom poisťovňa evidovala celkovo 1 milión 329 tisíc starobných, predčasných starobných a invalidných dôchodcov. Popri dôchodku tak pracuje každý piaty poberateľ jednej z týchto penzií.

Z 257,7 tisíca pracujúcich dôchodcov bolo v auguste tohto roka 152,5 tisíca starobných dôchodcov, 1,7 tisíca predčasných starobných dôchodcov a 103,5 tisíca invalidných dôchodcov.

Zvýhodnení pri práci na dohodu


Pracovať môžu poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku s maximálnym ročným príjmom 2 400 eur a poberatelia invalidného dôchodku.

Dôchodca, ktorý si privyrába na dohodu a jeho príjem je do 200 eur mesačne, je zvýhodnený, keďže sa na tento príjem z dohody nevzťahujú žiadne odvody na sociálne poistenie.

Viac k témam: dôchodca
Zdroj: Webnoviny.sk - Počet pracujúcich dôchodcov stúpa, popri penzii si privyrába už každý piaty Slovák © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.