Pondelok, 6. máj 2024
Mimoriadne správy

Počet poberateľov nezamestnaneckej dávky klesol, priemerná suma dosiahla viac ako 500 eur

 Webnoviny  25. máj 2023  156  
Počet poberateľov nezamestnaneckej dávky klesol, priemerná suma dosiahla viac ako 500 eur

25.5.2023 (SITA.sk) - Dávku v nezamestnanosti na Slovensku dostalo v apríli tohto roka 35,6 tisíca osôb. Oproti marcu išlo o pokles o 827 ľudí. Počet poberateľov nezamestnaneckej dávky tak klesol druhý mesiac po sebe.

Priemerná suma dávky v nezamestnanosti vo štvrtom mesiaci tohto roka dosiahla 545 eur. Na výplatu nezamestnaneckých dávok Sociálna poisťovňa v apríli vynaložila 21 miliónov eur. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Dávku v nezamestnanosti vypláca Sociálna poisťovňa nezamestnanému najviac pol roka. Podmienkou nároku na nezamestnaneckú dávku je získanie najmenej 730 dní poistenia v nezamestnanosti v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných.

Dávka v nezamestnanosti sa poskytuje za dni a jej výška je 50 % denného vymeriavacieho základu, resp. dennej hrubej mzdy zamestnanca.

Viac k témam: Dávka v nezamestnanosti, Nezamestnaní
Zdroj: SITA.sk - Počet poberateľov nezamestnaneckej dávky klesol, priemerná suma dosiahla viac ako 500 eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.