Utorok, 23. apríl 2024
Mimoriadne správy

Poberáte penziu zo zahraničia? Sociálnej poisťovni musíte oznámiť výšku dôchodku do polky novembra

 Webnoviny   1. november 2020  254  
Poberáte penziu zo zahraničia? Sociálnej poisťovni musíte oznámiť výšku dôchodku do polky novembra

1.11.2020 (Webnoviny.sk) - Dôchodcovia, ktorí poberajú penziu z cudziny, sú povinní Sociálnej poisťovni do 15. novembra tohto roka oznámiť aktuálnu výšku dôchodku poberaného zo zahraničia.

Tento údaj poisťovňa potrebuje pri rozhodovaní o výške trinásteho dôchodku. Dôchodok z cudziny sa totiž započítava do celkovej sumy poberaných dôchodkových dávok, a teda znižuje výšku trinásteho dôchodku.

Sociálna poisťovňa pripravuje formulár


"Na tento účel bude slúžiť elektronický formulár, ktorý Sociálna poisťovňa v týchto dňoch pripravuje a bude začiatkom novembra dostupný na jej webovej stránke," uviedla Sociálna poisťovňa v tlačovej správe.

O ďalších podrobnostiach oznamovania výšky dôchodku z cudziny a o zverejnení formulára bude poisťovňa verejnosť priebežne informovať.

Penzistov poteší trinásty dôchodok


Jeden milión 426-tisíc penzistov dostane v decembri tohto roka zo Sociálnej poisťovne trinásty dôchodok v sume od 50 eur do 300 eur. Základná výška trinásteho dôchodku v sume 300 eur sa znižuje o čiastku, ktorá tvorí 36 percent z rozdielu medzi individuálnou výškou dôchodku (alebo úhrnom dôchodkov, vrátane dôchodku zo zahraničia) a sumou 214,83 eura (terajšia úroveň životného minima).

Nárok na 300-eurovú trinástu penziu budú mať tí dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodkovú dávku vo výške 214,80 eura a menej. Pri dôchodku v sume 300 eur penzista dostane 269,34 eura, pri 400-eurovom dôchodku bude trinásta penzia predstavovať 233,34 eura a pri dôchodku vo výške 500 eur vyplatí Sociálna poisťovňa trinástu penziu vo výške 197,34 eura.

Pri penzii v sume 909,28 eura a viac dosiahne trinásty dôchodok 50 eur. Na trináste dôchodky by sa malo v tomto roku vynaložiť 310 miliónov eur. Zákon o trinástom dôchodku už podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Viac k témam: starobný dôchodok, trinásty dôchodok
Zdroj: Webnoviny.sk - Poberáte penziu zo zahraničia? Sociálnej poisťovni musíte oznámiť výšku dôchodku do polky novembra © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.