Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Po vstupe do Európskej únie zaznamenalo Slovensko najväčší hospodársky rozmach

 Webnoviny   1. máj 2019  290  
Po vstupe do Európskej únie zaznamenalo Slovensko najväčší hospodársky rozmach

BRATISLAVA 1. mája (WebNoviny.sk) - Slovensko je už pätnásť rokov súčasťou Európskej únie. Slovensko zaznamenalo najväčší hospodársky rozmach práve po vstupe do EÚ.

V roku 2004 bol hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa na úrovni 57 % priemeru EÚ a v roku 2016 už bol na úrovni 77 % európskeho priemeru.

HDP na obyvateľa na Slovensku vzrástol v období rokov 2003 až 2017 o 94 %, čo znamená, že sa životná úroveň v tomto období takmer zdvojnásobila. Uviedlo to Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku v tlačovej správe.

Export sa strojnásobil


Slovensko je súčasťou európskeho jednotného trhu, ktorý umožňuje bezproblémový export slovenských výrobkov.

Ten sa od vstupu Slovenska do EÚ strojnásobil a v súčasnosti tvorí podľa komisie jeden z hlavných pilierov slovenskej ekonomiky, pričom približne 85 % slovenského exportu ide práve na európske trhy.

Vstup do EÚ Slovensku tiež pomohol prilákať zahraničné investície. Takmer 90 % priamych zahraničných investícii pochádza z krajín EÚ.

Investície z Junckerovho plánu


Únia v rámci svojej politiky súdržnosti a od roku 2014 aj v rámci Investičného plánu pre Európu – tzv. Junckerovho plánu, investovala nemalé finančné prostriedky, aby nové členské štáty mohli v raste a príjmoch dosiahnuť priemer EÚ.

Štrukturálne financovanie z EÚ predstavuje 60 % všetkých verejných investícií na Slovensku. Únia investuje v rámci štrukturálneho financovania 2 830 eur na obyvateľa Slovenska.

Ako skonštatoval vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko, vstup do EÚ bolo pre Slovákov prínosom. Ako príklad uviedol zrušenie roamingových poplatkov v rámci únie, neplatenie za bankové prevody, či reklamovanie chybného tovaru v dvojročnej záruke.

Euro prinieslo nižšiu infláciu


Ide pritom podľa neho len o zlomok výhod. Vďaka vstupu do Schengenského priestoru na 94 % slovenských hraníc odpadli hraničné kontroly, uľahčil sa voľný pohyb osôb i tovaru.

Už osem rokov platia Slováci spoločnou európskou menou euro, ktoré prinieslo podľa Európskej komisie okrem iného nižšie náklady na bankové transakcie a nižšiu infláciu. Tú má Slovensko v súčasnosti jednu z najnižších v celej EÚ.

Vďaka euru je pre Slovákov jednoduchšie cestovať a platiť za tovary a služby vo väčšine členských štátov EÚ. Výhody prinieslo euro aj podnikom, ktorým odbúralo kurzové riziká, znížilo transakčné náklady, prinieslo väčšiu stabilitu a predvídateľnosť.

Viac k témam: EK Európska komisia, Európska únia
Zdroj: Webnoviny.sk - Po vstupe do Európskej únie zaznamenalo Slovensko najväčší hospodársky rozmach © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.