Piatok, 3. máj 2024
Zamračené  10,5 °C
Mimoriadne správy

Platobnou kartou neplatí 15 percent Slovákov, toto sú najčastejšie dôvody

 Webnoviny  27. marec 2017  273  
Platobnou kartou neplatí 15 percent Slovákov, toto sú najčastejšie dôvody

BRATISLAVA 27. marca (WebNoviny.sk) - Prevažná väčšina Slovákov používa na platenie pri nákupoch platobnú kartu. Bezhotovostne niekedy platí 88 % z nich. Stále viac obľubujú najmä bezkontaktné karty. Zatiaľ čo v roku 2015 ich vlastnilo 48 % Slovákov, v roku 2016 vlastnilo a využívalo bezkontaktnú kartu už 68 % ľudí. Tradičnú platobnú kartu, teda kartu bez možnosti bezkontaktnej platby, používal každý piaty Slovák. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti MasterCard.

Odporúčame:
Banky upravujú svoje cenníky, poplatky začali rásť

Platobnú kartu nevyužíva 15 % Slovákov, z toho 7 % ju nevlastní vôbec. Najčastejšie pritom ľudia uvádzajú, že necítia potrebu kartou platiť, pretože im platba v hotovosti nevadí a považujú ju za prirodzenú. Počet opýtaných, ktorí karty nepoužívajú, je vyšší medzi mladými respondentmi, ktorí zatiaľ nemajú viac vlastných prostriedkov a obyvateľmi menších sídiel, kde je podľa MasterCardu zrejme menej príležitostí na ich používanie.

Zatiaľ čo predtým ľudia platili kartou najmä za väčšie nákupy, v posledných rokoch stále viac zákazníkov uhrádza bezhotovostne aj menšie sumy. Štyria z piatich používateľov kariet, resp. 80 % už v kamenných predajniach platia kartou bez ohľadu na veľkosť nákupu. To je o niečo viac ako v roku 2015, vtedy to bolo 77 % respondentov. Len za väčšie nákupy platí stále kartou 9 % ľudí. Hranica veľkého nákupu je pritom pre väčšinu respondentov 50 eur, podobne ako v roku 2015.

Prieskum v novembri 2016 uskutočnila prieskumná agentúra GfK Czech na reprezentatívnej vzorke 1500 respondentov internetovej populácie.



Viac k témam: banky, platobné karty, prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk - Platobnou kartou neplatí 15 percent Slovákov, toto sú najčastejšie dôvody © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.