Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Pellegrini nemá favorita na šéfa rozpočtovej rady, čaká na mená od ministra financií

 Webnoviny  17. máj 2019  316  
Pellegrini nemá favorita na šéfa rozpočtovej rady, čaká na mená od ministra financií

BRATISLAVA 17. mája (WebNoviny.sk) - Predseda vlády Peter Pellegrini nemá žiadneho favorita, ktorý by mohol nahradiť čoskoro končiaceho predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Zoznam potencionálnych mien


Ako povedal vo štvrtok novinárom, zatiaľ čaká na zoznam potenciálnych kandidátov, na ktorom má pracovať minister financií Ladislav Kamenický. Isté podľa neho je však to, že musí ísť o profesionála, keďže v parlamente bude musieť prejsť trojpätinovou väčšinou hlasov poslancov.

„Viem, že pán minister Kamenický už začína formovať nejaký zoznam potenciálnych mien. Počkám, kým urobí zoznam a potom sa rozhodneme. Ja by som chcel deklarovať opäť, že tak, ako v prípade pána bývalého guvernéra Šramka, aj tentokrát by malo ísť zase o vysoko odbornú a profesionálnu nomináciu. Veď ona musí získať trojpätinovú väčšinu poslancov Národnej rady SR,“ povedal Pellegrini.

Rada je nezávislý orgán


Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vznikla v roku 2012 na základe ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorým sa na Slovensku zaviedla dlhová brzda.

Rada je nezávislý orgán monitorovania a hodnotenia vývoja hospodárenia Slovenskej republiky a hodnotenia plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti. Ivan Šramko bol zvolený parlamentom za jej prvého predsedu v júni 2012 na sedemročné funkčné obdobie. Predsedu pritom volí na návrh vlády Národná rada SR trojpätinovou väčšinou hlasov.

Okrem predsedu má rada ďalších dvoch členov, z ktorých jedného navrhuje guvernér Národnej banky Slovenska a druhého prezident SR. Aktuálne sú členmi rady okrem Ivana Šramka Anetta Čaplánová a Juraj Kotian.

Viac k témam: minister financií SR, Ministerstvo financií SR, premiér Slovenskej republiky, RRZ Rada pre rozpočtovú zodpovednosť
Zdroj: Webnoviny.sk - Pellegrini nemá favorita na šéfa rozpočtovej rady, čaká na mená od ministra financií © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.