Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Pätnásť krajín žiada od Británie a EÚ kompenzácie za narušenie obchodu v dôsledku brexitu

 Webnoviny  15. november 2019  405  
Pätnásť krajín žiada od Británie a EÚ kompenzácie za narušenie obchodu v dôsledku brexitu

15.11.2019 (Webnoviny.sk) - Pätnásť krajín, vrátane USA, Austrálie, Indie a Nového Zélandu, žiada od Veľkej Británie a Európskej únie kompenzácie za narušenie obchodu v dôsledku brexitu. Tento problém nastolili na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) v Ženeve, pričom sa obávajú predovšetkým narušenia obchodu s farmárskymi produktami.

Kompenzácie, o ktoré tieto krajiny žiadajú, v rámci WTO zvyčajne znamenajú zníženie ciel na iné tovary. Informuje o tom portál bbc.com.

Členovia WTO sa totiž zaviazali, že umožnia dovoz určitých tovarov pri nižších clách. Terajšie kvóty však platia pre celú Európsku úniu, vrátane Veľkej Británie. Brexit znamená, že EÚ a Británia musia rozhodnúť, ako kvóty rozdeliť. Niektoré krajiny hovoria, že to by to mohlo viesť k menej priaznivému prístupu, hlavne farmárskych produktov, na európsky trh.

Viac k témam: Austrália, Brexit, India, Nový Zéland, Spojené štáty americké, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk - Pätnásť krajín žiada od Británie a EÚ kompenzácie za narušenie obchodu v dôsledku brexitu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.