Piatok, 26. apríl 2024
Polojasno  10,5 °C
Mimoriadne správy

Pandémia zmenila nákupné zvyky Slovákov, na internete minuli 1,75 miliardy eur

 Webnoviny   7. február 2021  196  
Pandémia zmenila nákupné zvyky Slovákov, na internete minuli 1,75 miliardy eur

7.2.2021 (Webnoviny.sk) - Pandémia koronavírusu znamenala revolúciu v správaní slovenských zákazníkov v online priestore. Slováci pri nákupoch na internete minuli v minulom roku 1,75 miliardy eur, čo predstavuje oproti roku 2019 nárast až o 29 %.

Výrazne vzrástol nákup jedla a nápojov


Najväčší podiel na obrate e-commerce mala elektronika, tvorila až vyše tretinu všetkých nákupov. Ďalšími ťahúňmi boli produkty pre dom a záhradu s pätinovým podielom a oblečenie a móda, ako aj športové vybavenie. Informovala o tom v stredu e-commerce platforma Heureka.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


Uplynulý rok prial aj kategóriám, ktoré doteraz v online hrali skôr druhé husle. O 93 % vzrástol záujem o jedlo a nápoje, darilo sa aj erotickým pomôckam, ktoré podrástli o takmer polovicu. Rast e-commerce do značnej miery kopíroval obdobia najväčších bezpečnostných obmedzení.

Vznikali nové e-shopy


Efekt tzv. hokejky, teda strmý nárast v porovnaní s predchádzajúcim obdobím aj minulým rokom, sme zaznamenali v marci a apríli. Obdobná situácia potom nastala s príchodom jesene a počas predvianočných nákupov, kedy sa spustila druhá vlna lockdownu a čísla opäť vyskočili o desiatky percent,“ povedal riaditeľ nákupného radcu Heureka Tomáš Braverman.

Pandemické opatrenia, najmä zavreté kamenné obchody, boli hlavným dôvodom radikálneho rastu e-commerce v roku 2020. Počas uzavretí retailu vznikali nové e-shopy ako nový predajný kanál, často ako doplnok ku kamennému obchodu. Celkovo ich na konci roku 2020 evidovali na Slovensku už 14 300, čo je o 14 % viac ako v roku 2019.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk - Pandémia zmenila nákupné zvyky Slovákov, na internete minuli 1,75 miliardy eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.