Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Pandémia koronavírusu ovplyvnila negatívne aj výrobu zmrzliny, Slovensko však vyprodukovalo výrazne viac

 Webnoviny  21. august 2021  200  
Pandémia koronavírusu ovplyvnila negatívne aj výrobu zmrzliny, Slovensko však vyprodukovalo výrazne viac

21.8.2021 (Webnoviny.sk) - Vlani sa vyrobilo v Európskej únii (EÚ) viac ako 2,9 miliardy litrov zmrzliny. Medziročne to však aj z dôvodu pandémie koronavírusu, a s tým spojeným poklesom cestovného ruchu a zatvorenými gastro podnikmi, predstavuje pokles o deväť percent. Slovensko išlo proti celoeurópskemu prúdu a vlani výrazne zvýšilo produkciu zmrzliny z 218 tisíc litrov v roku 2019 na 1,6 milióna litrov.

Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Eurostat. Členské štáty EÚ za minulý rok vyviezli mimo únie 232 miliónov litrov zmrzliny v celkovej hodnote 752 miliónov eur. Dovoz zmrzliny do únie z krajín mimo EÚ dosiahol 79 miliónov litrov v celkovej výške 182 miliónov eur. Množstvo dovozu zmrzliny do EÚ kleslo o štyri percentá, vývoz sa zvýšil o päť percent.

Spomedzi členských štátov EÚ bolo v roku 2020 hlavným výrobcom zmrzliny Nemecko, ktoré vyrobilo 642 miliónov litrov zmrzliny. Za Nemeckom nasledovalo Francúzsko a Taliansko. Nemecko v roku 2020 vyrobilo v priemere aj najlacnejšiu zmrzlinu za 1,3 eura za liter. Francúzsko naopak uviedlo pre Eurostat najvyššiu cenu 2,2 eur za liter zmrzliny.

Viac k témam: export, import, zmrzlina
Zdroj: Webnoviny.sk - Pandémia koronavírusu ovplyvnila negatívne aj výrobu zmrzliny, Slovensko však vyprodukovalo výrazne viac © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.