Nedeľa, 28. apríl 2024
Slnečno  19,5 °C
Mimoriadne správy

Paliatívna starostlivosť na Slovensku sa bude meniť, dve ministerstvá sa dohodli na úpravách

 Webnoviny  25. február 2019  250  
Paliatívna starostlivosť na Slovensku sa bude meniť, dve ministerstvá sa dohodli na úpravách

BRATISLAVA 25. februára (WebNoviny.sk) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR čoskoro predstaví konkrétne zmeny v záujme potreby poskytovania paliatívnej starostlivosti o chorých ľudí. Informovalo o tom v reakcii na vyjadrenia nezávislej platformy SocioFórum.

Nový zákon o dlhodobej starostlivosti


To minulý týždeň apelovalo na ministerstvá práce a zdravotníctva, aby pripravili a uviedli do praxe nový zákon o dlhodobej starostlivosti, ktorý upraví kompetencie a sprehľadní starostlivosť o dlhodobo odkázaných na systémovej báze.

"Vzhľadom na efektívnosť realizovateľnosti zmien sme sa s kolegami z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny dohodli na úpravách vlastných systémov, pretože ich považujeme za realizovateľnejšie z hľadiska časového aj vecného," konštatovala v piatok hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Úpravy vlastných systémov


"Môžeme v tejto chvíli potvrdiť, že Ministerstvo zdravotníctva SR a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR po analýze zdravotného systému a sociálneho systému neidentifikovali v súčasnosti právne prekážky, aby sa poskytovatelia zdravotnej starostlivosti mohli registrovať a poskytovať zároveň zdravotnú starostlivosť aj sociálne služby a následne ich mať hradené podľa predpisov jedného a druhého rezortu," informovalo MPSVR. Ako uviedlo, preto sa oba rezorty napokon aktuálne dohodli na úpravách vlastných systémov.

Rezort práce však pripomenul, že problematika je primárne v gescii ministerstva zdravotníctva. MPSVR je však od začiatku členom pracovnej skupiny, ktorá pripravuje avizované zmeny aj v tejto podľa rezortu nedostatkovej oblasti zdravotno-sociálnych služieb pre ľudí.

Viac k témam: Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvo zdravotníctva SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Paliatívna starostlivosť na Slovensku sa bude meniť, dve ministerstvá sa dohodli na úpravách © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.