Pondelok, 6. máj 2024
Mimoriadne správy

Pacienti by sa mohli dostať k lepším liekom a bez súhlasu poisťovní, tvrdí rezort zdravotníctva

 Webnoviny   9. júl 2017  87  
Pacienti by sa mohli dostať k lepším liekom a bez súhlasu poisťovní, tvrdí rezort zdravotníctva

BRATISLAVA 9. júla (WebNoviny.sk) - Ministerstvo zdravotníctva pripravuje zmenu zákona, ktorá by mala zabezpečiť pre slovenských pacientov najmodernejšie lieky, bez výnimiek a bez čakania na súhlasy od poisťovní.

Informoval o tom minister zdravotníctva Tomáš Drucker na sociálnej sieti. "Dnes žiaľ mnohí sú odkázaní na výnimky a súhlasy od poisťovní a to plánujeme výrazne zmeniť k lepšiemu," uviedol šéf rezortu.

Odporúčame:
Na oddlženie nemocníc pôjdu milióny eur zo štátnych aktív, najprv sa uhradia staršie záväzky

Lieky budú bez doplatkov, budú novšie a účinnejšie. "Výrazne chceme zvýšiť hranicu pri kategorizácii liekov, farmakoekonomické posúdenie z 24 násobku priemernej mzdy až na 41 násobok - čo zjednodušene znamená, že na Slovensko sa konečne dostanú nové inovatívne lieky pre pacientov, ktoré budú hradené poisťovňami. Dnes ich totiž zháňajú cez výnimky," vysvetlil Drucker.

Odporúčame:
Zdravotné poisťovne vykázali stratu takmer 98 miliónov eur, v pluse sú len Union a Dôvera

Ako pokračoval, lieky na výnimky sú nekategorizované lieky, často preto, lebo ich výrobcovia pre cenu nedokázali kategorizovať a pacient na ne nemal nárok. Po novom by sa mali dostať do kategorizácie a teda budú automaticky hradené.

"Lieky na výnimky, ktoré zostanú, poisťovne naďalej nebudú povinné preplácať a určuje sa im ešte aj maximálny strop, koľko môžu uhradiť za ne s tým, že zostatok zaplatí farma firma," doplnil Drucker.



Viac k témam: lieky, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk - Pacienti by sa mohli dostať k lepším liekom a bez súhlasu poisťovní, tvrdí rezort zdravotníctva © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.