Piatok, 10. máj 2024
Mimoriadne správy

Pacient bude môcť vďaka novele zákona sprístupniť svoju zdravotnú dokumentáciu inej osobe

 Webnoviny  30. december 2018  332  
Pacient bude môcť vďaka novele zákona sprístupniť svoju zdravotnú dokumentáciu inej osobe

BRATISLAVA 30. decembra (WebNoviny.sk) - V dôsledku prijatia novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme bude mať pacient od 1. januára možnosť sprístupniť vlastnú zdravotnú dokumentáciu inej osobe.

Dočasný alebo neobmedzený prístup


Teda napríklad rodinnému príslušníkovi alebo ošetrujúcemu lekárovi. Agentúru SITA o tom vo svojom vyjadrení informoval hovorca Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Boris Chmel.  Prístup pacient udelí dočasne alebo neobmedzene, prostredníctvom eID, teda občianskeho preukazu s elektronickým čipom.

Prijatie novely zákona malo za cieľ reagovať na spustenie elektronického zdravotníctva do praxe. Novela podľa Chmela prinesie na základe podnetov z praxe zlepšenia pre pacientov, lekárov i lekárnikov. Týkajú sa najmä eReceptu, kapitácie a elektronickej zdravotnej knižky.

Elektronizovaná opiátová kniha


"V rámci eReceptu to je upresnenie k opakovanému receptu, ktoré poteší najmä pacientov, keďže opakovaný recept môže mať platnosť jeden rok," informoval Chmel.

V prípade zmeny zdravotnej poisťovne nebude potrebné predpisovať pacientovi nový eRecept. "Ak mu lekár napísal opakovaný eRecept na jeden rok a pacient v priebehu roka zmenil zdravotnú poisťovňu, nie je potrebné predpisovať nový," dodal.

V budúcom roku sa vďaka legislatívnej úprave bude elektronizovať aj opiátová kniha a opiátové recepty, ktoré sú doteraz povinne tlačené.

Viac k témam: e-Health, Ministerstvo zdravotníctva SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Pacient bude môcť vďaka novele zákona sprístupniť svoju zdravotnú dokumentáciu inej osobe © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.