Sobota, 18. máj 2024
Zamračené  14,6 °C
Mimoriadne správy

Osobitný odvod pre obchodné reťazce má pomôcť domácim potravinám, tvrdia poľnohospodári

 Webnoviny  16. október 2018  292  
Osobitný odvod pre obchodné reťazce má pomôcť domácim potravinám, tvrdia poľnohospodári

BRATISLAVA 16. októbra (WebNoviny.sk) – Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta otvorenie celospoločenskej diskusie o osobitnom odvode pre obchodné reťazce. Dôvodom je momentálna situácia v obchode a správanie sa niektorých obchodných reťazcov ku svojim dodávateľom potravín na Slovensku.

"Pozitívne vnímame otvorenie celospoločenskej diskusie vo vzťahu k situácii, ktorú máme pri predaji potravín a k stavu v obchodných reťazcoch. Je najvyšší čas na to, aby sme celospoločensky poukázali na to, ako sa správajú obchodné reťazce k svojim dodávateľom potravín na Slovensku. Po vstupe do EÚ sa dal obchodným reťazcom veľký priestor na podnikanie, ktorý postupne zneužili,“ uviedol v stanovisku k odvodu predseda SPPK Emil Macho.

Domáce potraviny v obchodoch


Diskusiu o dominantnom postavení reťazcov a prerozdeľovaní marže po približne pätnástich rokoch od vstupu Slovenska do Európskej únie SPPK víta. Osobitný odvod má podľa komory pomôcť najmä domácim potravinám.

Slovenskí poľnohospodári a potravinári požadujú, aby sa postupne zvýšil podiel slovenských potravín na pultoch v obchodoch, pretože momentálne máme len žalostných 40 %. Mali by sme sa priblížiť okolitým krajinám, kde je to zastúpenie omnoho vyššie, niekde aj na úrovni 80 %. Všetky štandardné nástroje v poslednom čase, ktoré používali potravinári aj poľnohospodári, zlyhávajú. Preto vítame otvorenie tejto diskusie, pretože situácia je neudržateľná,“ dodal Macho.

Odvod z čistého obratu


Poslanci za Slovenskú národnú stranu predložili v októbri do Národnej rady SR zákon o osobitnom odvode obchodných reťazcov.

Obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku by mali od budúceho roka platiť osobitný odvod vo výške 2,5 percenta z ich čistého obratu. Získané financie majú byť podľa SNS jedným z nástrojov na zabezpečenie trvalého dominantného postavenia domácich výrobcov na slovenskom trhu.

Viac k témam: obchodné reťazce, osobitný odvod, potraviny, SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
Zdroj: Webnoviny.sk - Osobitný odvod pre obchodné reťazce má pomôcť domácim potravinám, tvrdia poľnohospodári © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.