Sobota, 28. september 2024
Mimoriadne správy

OPEC schválil návrh na zníženie ťažby ropy, splnili aj očakávania analytikov

 Webnoviny   7. december 2018  357  
OPEC schválil návrh na zníženie ťažby ropy, splnili aj očakávania analytikov

VIEDEŇ 7. decembra (WebNoviny.sk) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) schválila návrh, ktorý predpokladá, že jej členovia a ropné štáty mimo tohto kartelu, zredukujú ťažbu ropy o 1,2 mil. barelov denne. Informoval o tom v piatok iracký zástupca v OPEC-u Thamir Ghadhban.

Podľa jeho slov členovia organizácie znížia produkciu ropy o 800 tis. barelov denne a krajiny mimo kartelu o ďalších 400 tis. barelov denne. Navrhnutá redukcia je v súlade s očakávaním analytikov, ktorí predpokladali, že bude v pásme 1 mil. až 1,3 mil. barelov denne.

Pred zasadaním OPEC-u cena severomorskej ropy Brent, ktorá je považovaná za medzinárodnú referenčnú cenu, oslabila o 59 centov na úroveň 59,47 USD za barel. Ľahká americká ropa klesla o 61 centov na 50,88 USD za barel. V posledných mesiacoch sa ceny ropy znížili o približne 25 percent.

(1 EUR = 1,1371 USD)

Viac k témam: ceny ropy, OPEC Organizácia krajín vyvážajúcich ropu, ropa, Severomorská ropa Brent
Zdroj: Webnoviny.sk - OPEC schválil návrh na zníženie ťažby ropy, splnili aj očakávania analytikov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.