Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

OPEC podľa analytikov zredukuje ťažbu ropy, Trump sa však vyslovil proti obmedzeniu

 Webnoviny   6. december 2018  316  
OPEC podľa analytikov zredukuje ťažbu ropy, Trump sa však vyslovil proti obmedzeniu

VIEDEŇ 6. decembra (WebNoviny.sk) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa stretáva, aby sa dohodla na reakcii na nedávny pokles cien ropy. Podľa predpovede analytikov zníži ťažbu prinajmenšom o 1 mil. barelov denne.

Minister ropného a plynárenského priemyslu Ománu Hamad al-Rumhy však v súvislosti s očakávaným rozhodnutím o znížení produkcie na štvrtkovom zasadaní kartelu povedal, že "nediskutovali o číslach".

Americký prezident Donald Trump sa vyslovil proti redukcii. "Dúfame, že OPEC ponechá ropné toky také, aké sú, nie obmedzené. Svet nechce a nepotrebuje vyššie ceny ropy!", napísal Trump v stredu na Twitteri.

Ceny ropy začali klesať v októbri a ich znižovanie pokračovalo aj v novembri v dôsledku nadmernej ponuky a pre obavy, že slabší globálny ekonomický rast utlmí dopyt po energiách. Ľahká americká ropa v priebehu novembra zlacnela o 22 percent.

Viac k témam: ceny ropy, Donald Trump, OPEC Organizácia krajín vyvážajúcich ropu
Zdroj: Webnoviny.sk - OPEC podľa analytikov zredukuje ťažbu ropy, Trump sa však vyslovil proti obmedzeniu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.