Nedeľa, 5. máj 2024
Mimoriadne správy

Opatrenia vlády pri riešení dopadov koronakrízy sú nedostatočné, kritizujú podnikatelia

 Webnoviny  26. máj 2020  349  
Opatrenia vlády pri riešení dopadov koronakrízy sú nedostatočné, kritizujú podnikatelia

26.5.2020 (Webnoviny.sk) - Viac ako polovica živnostníkov, malých a stredných firiem hodnotí pomoc štátu počas aktuálnej koronakrízy za nedostatočnú. Ako ďalej vyplýva z prieskumu od organizácií zastupujúcich uvedených podnikateľov, najkritickejšie vnímajú prijaté opatrenia podniky z odvetvia stravovania (76,1%), ubytovania (69,2 %) a umenia, zábavy a rekreácie (63,9%), kam patria napríklad športové činnosti či realizácia eventov. Naopak, najpozitívnejšie spoločnosti v stavebníctve.

Pomoc od štátu neprišla


„Podnikatelia žiadali rýchlu a jednoduchú pomoc, žiaľ, aj výsledky nášho najnovšieho prieskumu potvrdzujú opak a mnohé firmy sa o prijaté opatrenia ani neuchádzajú,“ konštatuje prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík.

Štatistiky o miere využívania záchranných opatrení sú podľa viceprezidenta Slovenského živnostenského zväzu Jána Pálenčára alarmujúco nízke.

Respondenti, ktorí žiadali o niektorú z foriem pomoci, pokladajú za najväčší problém zložitosť podporných opatrení a problematickú orientáciu v nich (22,9 %), ako aj nejednoznačné informácie (16,9 %), ktoré sa navyše menia.

Nízka výška podpory


Najčastejším dôvodom, prečo firmy o podporu nežiadali je, že nespĺňajú požadované kritériá. Medzi ďalšie patrí nízka výška podpory v porovnaní s administratívou a potenciálnymi kontrolami či sankciami, ktoré podnikateľom hrozia a neprehľadné a nejasné podmienky.

„Až 40 % opýtaných podnikateľov a živnostníkov, ktorým situácia počas koronavírusu spôsobila problémy, nespĺňa požadované podmienky podpory. A približne tretina označuje čerpanie za administratívne náročné voči výške samotnej podpory. Táto spätná väzba nám ukazuje, ako komplikované podmienky a príliš špecifické kritériá spôsobujú, že pre mnohých príde pomoc až príliš neskoro alebo vôbec. Od začiatku krízy poukazujeme na potrebu plošných a jednoducho čerpateľných dotácii,” uviedol riaditeľ Wilio.sk František Duračinský.

Množstvo byrokratických prekážok


Ak sa má situácia zlepšiť, podnikatelia by podľa prieskumu uvítali zmiernenie podmienok (23,5 %), zjednodušenie žiadostí (18,1 %) a zlepšenie informovanosti (15,2 %).

Zároveň by im pomohlo zníženie odvodov alebo predĺženie ich čiastočného odpustenia (22,4 %), zníženie administratívnej záťaže (12,3 %) a zvýšenie dostupnosti bezúročných a nízko úročených úverov (12 %).

„Zo súčasných opatrení živnostníci najviac oceňujú odpustenie odvodov a navrhujú rozšírenie tohto opatrenia na ďalšie mesiace,“ doplnil Pálenčár.

Okrem kompenzácie škôd spôsobených zatvorením prevádzok je v tejto dobe podľa Solíka obzvlášť potrebná flexibilita a minimum byrokratických prekážok.

Zmeny ohlasované zo dňa na deň


Zároveň firmy potrebujú aspoň základnú stabilitu a predvídateľnosť podmienok na podnikanie.

"Ak sa zmeny ohlasujú zo dňa na deň, nedokážu plánovať a nepomáhame ich prežitiu ani zachovaniu zamestnanosti,“ poukazuje.

Je tiež podľa neho najvyšší čas na diskusiu o opatreniach, ktoré pomôžu ekonomike po kríze nadýchnuť sa.

Prieskum realizovalo Združenie podnikateľov Slovenska, Slovenský živnostenský zväz a Slovak Business Agency v spolupráci s Wilio.sk a Podnikajte.sk.

Cieľom bolo zistiť názory a skúsenosti živnostníkov, malých a stredných podnikateľov s využívaním podporných opatrení na zmiernenie dopadov koronakrízy a zároveň získať informácie na potrebné zmeny.

Do prieskumu sa zapojilo 1 043 respondentov, ktorí reprezentovali malé a stredné podniky. Zber dát prebiehal od 15. do 22. mája 2020.

Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu



Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, ekonomické opatrenia, firmy, vládne opatrenia, živnostníci
Zdroj: Webnoviny.sk - Opatrenia vlády pri riešení dopadov koronakrízy sú nedostatočné, kritizujú podnikatelia © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.