Piatok, 3. máj 2024
Mimoriadne správy

Odbory sestier odmietajú premenovanie zdravotníckeho asistenta, vznikne tak rozpor so zahraničím

 Webnoviny  19. máj 2018  312  
Odbory sestier odmietajú premenovanie zdravotníckeho asistenta, vznikne tak rozpor so zahraničím

BRATISLAVA 19. mája (WebNoviny.sk) - Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) nesúhlasí s premenovaním zdravotníckych asistentov na praktické sestry.

Odchodu sestier sa nemožno čudovať


Ako vo svojom vyhlásení uviedla predsedníčka odborov Monika Kavecká, je to pokus o nesystémové riešenie katastrofálneho nedostatku sestier. "Zdravotníckymi asistentmi sa stávajú absolventi stredných zdravotníckych škôl, nemajú povinnosť absolvovať vysokoškolské vzdelanie,“ upozornila Kavecká.

Odporúčame:
Zdravotnícki asistenti by sa mali premenovať, zmeny čakajú aj stredné zdravotnícke školy

“Ak chcú zákonodarci napraviť nedostatok sestier, dlhodobo ich vyzývame, aby povolanie sestry a pôrodnej asistentky zatraktívnili lepšími pracovnými podmienkami a mzdami. Niet sa čo čudovať, že sestry odchádzajú do iných odvetví hospodárstva, keď by ako sestry mali za smiešnu mzdu niesť obrovskú spoluzodpovednosť za životy a zdravie ľudí a pracovať pritom v hrozných pracovných podmienkach za nedodržiavania Zákonníka práce,“ dodala predsedníčka OZSaPA.

Vzniká rozpor


Odbory považujú za chybu, že túto zmenu politici predložili a presadili bez predchádzajúcej odbornej diskusie. "Takto vzniká stav, kedy nebude naša legislatíva v súlade so zahraničným chápaním pojmu praktická sestra. V zahraničí je to sestra s vysokoškolským vzdelaním,“ uzavrela Kavecká.

Zmenu na návrh predsedu parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefana Zelníka (SNS) presadili poslanci v novele zákona o liekoch. Povinný rozsah vzdelávania sestier, ako ho určuje európska legislatíva, sa podľa Zelníka totiž nesprávne interpretoval ako nutnosť mať vysokoškolské vzdelanie.

Proti tomu sa ohradila Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, ako aj Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov, ktorá asistentov združuje. Proti termínu "praktická sestra" protestovala aj hlavná odborníčka ministerstva pre ošetrovateľstvo Helena Gondárová-Vyhničková.

Viac k témam: Ministerstvo zdravotníctva SR, Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek OZSaPA, praktická sestra, SK SaPA Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, SNS Slovenská národná strana, Štefan Zelník, zdravotnícky asistent
Zdroj: Webnoviny.sk - Odbory sestier odmietajú premenovanie zdravotníckeho asistenta, vznikne tak rozpor so zahraničím © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.