Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Od mája sa začne uplatňovať diskutovaná novela zákona o nájme pôdy

 Webnoviny  29. apríl 2018  410  
Od mája sa začne uplatňovať diskutovaná novela zákona o nájme pôdy

BRATISLAVA 29. apríla (WebNoviny.sk) - Od 1. mája tohto roka nadobudne účinnosť novela zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, ktorá sa počas schvaľovania stretla s búrlivou diskusiou.

Zavádza viaceré zmeny


Novela zákona zavádza úpravy v nájomných zmluvách poľnohospodárskych pozemkov, nové pravidlá pri ich prezmluvnení, ale aj nový dôvod zániku prednostného práva nájmu, a to pri predaji, darovaní či dedení prenajímaných pozemkov. Informovalo o tom Slovenské farmárske družstvo (SFD) v tlačovej správe.

Podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR predstavovala v roku 2016 celková výmera využitej poľnohospodárskej pôdy 1 919 tis. hektárov. Štyri z desiatich metrov štvorcových pôdy na Slovensku tak obhospodarujú denne poľnohospodári.

Hlavnú časť z využitej poľnohospodárskej pôdy pritom tvorí orná pôda s podielom 70,2 %. Za ňou nasledujú trvalé lúky a pasienky s podielom 27,2 %. Trvalé porasty a ostatné plochy vrátane domácich záhrad predstavujú dovedna iba niečo vyše dvoch percent.

Nehospodária na vlastnej pôde


"Poľnohospodárska pôda je základné aktívum v agrosektore, bez pôdy sa jednoducho poľnohospodárska prvovýroba nedá realizovať. Avšak až v prípade 80 až 90 % poľnohospodárskych pozemkov poľnohospodári nehospodária na vlastnej pôde, ale na prenajatej, teda pôdu užívajú na základe nájomných zmlúv,“ uviedla analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská.

Odporúčame:
Stretnutie s ministerkou Matečnou bolo podľa farmárov zbytočné, jej tvrdenia považujú za výsmech

Tento stav má byť podľa SFD dôsledkom výrazného rozdrobenia pozemkového vlastníctva a veľkého množstva spoluvlastníkov s malými podielmi na jednotlivých parcelách.

Vyvoláva búrlivú diskusiu


Aj preto „nájom pôdy po novom“ je téma, ktorá podľa SFD rezonuje aktuálne medzi poľnohospodármi. Novela zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov by mala farmárom uľahčiť prístup k pôde. Medzi farmármi ale vyvoláva búrlivú diskusiu.

"Kým o znení a zmenách novely zákona rozhodujú úradníci z ministerstva, jej dopady v praxi pociťujú a do svojho podnikania ich musia zahrnúť farmári. Tí sa zaujímajú najmä o nové pravidlá uzatvárania nájomných zmlúv, úpravy cien nájmov či posilnenia práv samostatne hospodáriacich roľníkov. Chcú viac vedieť aj o zásahu štátu do nájomných vzťahov voči podnikom,“ skonštatoval expert na právo obchodných spoločností a družstiev z SFD Daniel J. Kratky.

Zvýši sa byrokracia


Podľa SFD zmena zákona pre poľnohospodárov prinesie napríklad väčšiu evidenciu dokladov u prenajatých pozemkov. "Pre zabezpečenie si základného výrobného nástroja, teda pôdy, bude pre poľnohospodárov kľúčové práve administratívne zvládnutie správy nájomných zmlúv, a to sledovanie končiacej doby nájmu, sledovanie zmien údajov v katastri nehnuteľnosti a dôsledná evidencia dokladov o odoslaných písomnostiach súvisiacich s prenajatými pozemkami. V neposlednom rade to bude aj účinná a správna komunikácia s prenajímateľmi pôdy a pružné reagovanie na ich požiadavky,“ dodal Daniel J. Kratky.

Slovenské farmárske družstvo (SFD) je slovenský holding, ktorý vlastní poľnohospodárske podniky zamerané na rastlinnú a živočíšnu prvovýrobu po celom Slovensku. Cieľom je zabezpečiť ich dlhodobú prosperitu a finančnú stabilitu. SFD zavádza moderné metódy riadenia do poľnohospodárstva, a tak napĺňa svoju víziu stať sa lídrom v poľnohospodárskej prvovýrobe na Slovensku.

Viac k témam: farmári, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, novela zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárstvo, SFD Slovenské farmárske družstvo
Zdroj: Webnoviny.sk - Od mája sa začne uplatňovať diskutovaná novela zákona o nájme pôdy © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.