Piatok, 3. máj 2024
Mimoriadne správy

Obnovené americké sankcie voči Iránu môžu podľa odborníka výrazne ovplyvniť cenu ropy

 Webnoviny   4. september 2018  298  
Obnovené americké sankcie voči Iránu môžu podľa odborníka výrazne ovplyvniť cenu ropy

NEW YORK 4. septembra (WebNoviny.sk) - V dôsledku sankcií voči Iránu by cena ľahkej americkej ropy mohla do zimy stúpnuť až o 30 percent.

Povedal to odborník v oblasti energetiky John Kilduff zo spoločnosti Again Capital pre americkú televíznu spoločnosť CNBC, ktorá o tom informuje na svojej internetovej stránke.

"Tie iránske barely, ktoré stratíme, naozaj ublížia," povedal Kilduff, podľa ktorého je vysoko pravdepodobné, že cena ropy v priebehu najbližších týždňov prelomí hranicu 75 USD za barel.

Odporúčame:
Obchodovanie s ropou bolo zmiešané, na americkom trhu sa pre sviatok neobchodovalo

"Situácia na globálnom trhu je napätá a stáva sa ešte napätejšou," konštatoval John Kilduff. Rafinérie sa namáhavo snažia nájsť alternatívy pred opätovným uvalením amerických sankcií voči Teheránu začiatkom novembra.

"V rozsahu, v ktorom vidíme strácanie iránskych barelov z trhu, cena ľahkej americkej ropy a ropy Brent sa dá potenciálne očakávať v pásme 85 až 95 USD," dodal Kilduff.

(1 EUR = 1,1609 USD)

Viac k témam: cena ropy, Irán, sankcie proti Iránu
Zdroj: Webnoviny.sk - Obnovené americké sankcie voči Iránu môžu podľa odborníka výrazne ovplyvniť cenu ropy © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.