Štvrtok, 2. máj 2024
Väčšinou jasno  11,5 °C
Mimoriadne správy

Obchodný zákonník zrejme prejde novelizáciou, zmeny sa dotknú najmä výkonu práv akcionárov

 Webnoviny   6. marec 2019  285  
Obchodný zákonník zrejme prejde novelizáciou, zmeny sa dotknú najmä výkonu práv akcionárov

BRATISLAVA 6. marca (WebNoviny.sk) - Vláda v stredu na svojom rokovaní schválila novelu Obchodného zákonníka, ktorú predložilo Ministerstvo spravodlivosti SR.

Návrh reaguje na základné problémy


Pripravené zmeny reagujú na základné okruhy problémov súvisiacich s dlhodobým zapojením akcionárov v otázkach správy a riadenia verejných akciových spoločností a posilnením transparentnosti vzťahov v rámci investičnej reťaze.

V súvislosti s transpozíciou európskej smernice novela odstraňuje existujúce prekážky v cezhraničnom investovaní alebo pri účasti a hlasovaní akcionárov na valnom zhromaždení prostredníctvom elektronických prostriedkov.

Upravuje a zjednodušuje prenos informácií o akcionároch v rámci investičnej reťaze sprostredkovateľov a zameriava sa na efektívnejšie zapojenie predovšetkým inštitucionálnych investorov a správcov aktív do rozhodovacích procesov vo verejnej akciovej spoločnosti.

Zlepšenie kvality rozhodovania


Novela má tiež ambíciu prispieť k zlepšeniu kvality rozhodovania zastupujúcich poradcov, zavádza novú právnu úpravu odmeňovania členov orgánov verejnej akciovej spoločnosti s dôrazom na posilnenie postavenia akcionárov pri jej určovaní a vykonávaní a zavádza novú právnu úpravu významných obchodných transakcií so spriaznenými osobami.

V neposlednom rade novela upravuje niektoré aspekty súvisiace s praktickým výkonom práva účasti a hlasovania na valnom zhromaždení verejnej akciovej spoločnosti. Účinnosť novely je navrhnutá delene, a to od 1. júna 2019 a od 3. septembra 2020.

Viac k témam: Obchodný zákonník
Zdroj: Webnoviny.sk - Obchodný zákonník zrejme prejde novelizáciou, zmeny sa dotknú najmä výkonu práv akcionárov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.