Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Nové fungovanie pohotovosti prináša rast pracovného vypätia lekárov, myslí si Asociácia nemocníc

 Webnoviny  21. august 2018  272  
Nové fungovanie pohotovosti prináša rast pracovného vypätia lekárov, myslí si Asociácia nemocníc

BRATISLAVA 21. augusta (WebNoviny.sk) - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) sa obáva, že nové fungovanie lekárskej služby prvej pomoci prináša nárast pracovného vypätia pre lekárov a sestry nemocničných pohotovostí, a to najmä po 22. hodine.

Výsledkom môže byť aj to, že nemocnice združené v ANS nedokážu tieto pohotovosti personálne zabezpečiť. V súvislosti s touto situáciou zaznamenáva asociácia aj zvýšený finančný tlak na osobné náklady nemocníc, ktoré nie sú plne vykryté platbami zo strany zdravotných poisťovní.

Prostriedky len do vybraných nemocníc


"Preto Asociácia nemocníc Slovenska žiada Ministerstvo zdravotníctva SR o zmenu cenového opatrenia za účelom poskytnutia zvýšených finančných prostriedkov pre lekárov a sestry v nemocničných pohotovostiach", uvádza ďalej ANS vo svojom vyhlásení. V prípade, že sa situáciu nepodarí stabilizovať, by bolo podľa asociácie potrebné aj legislatívne prehodnotiť fungovanie lekárskej služby prvej pomoci.

Odporúčame:
Pohotovosti fungujú so zmenami, nový systém by mal odstrániť neúmerné preťažovanie lekárov

ANS tiež žiada, aby prostriedky, ktoré rezort zdravotníctva používa na nákup novej zdravotníckej techniky, postelí, či hygienických balíčkov nesmerovali len do niekoľkých vybraných nemocníc.

Diskriminácia pacienta


Asociácia je presvedčená, že občan a pacient je len jeden a zaslúži si rovnakú starostlivosť zo strany ministerstva zdravotníctva bez ohľadu na to, či je vo veľkom meste alebo v regióne. Súčasný postup považuje Asociácia nemocníc Slovenska za diskrimináciu pacienta.

Asociácia nemocníc Slovenska je dobrovoľným, zamestnávateľským, záujmovým, nepolitickým a nezávislým združením združujúcim 75 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení. Zdravotnícke zariadenia združené v asociácii zamestnávajú zhruba 25 300 zamestnancov.

Viac k témam: ANS Asociácia nemocníc Slovenska, lekárska služba prvej pomoci LSPP
Zdroj: Webnoviny.sk - Nové fungovanie pohotovosti prináša rast pracovného vypätia lekárov, myslí si Asociácia nemocníc © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.