Utorok, 3. september 2024
Slnečno  30 °C
Mimoriadne správy

Nezamestnanosť v júli mierne vzrástla, sezónne práce znížili dopyt po pracovníkoch

 Webnoviny  20. august 2024  105  
Nezamestnanosť v júli mierne vzrástla, sezónne práce znížili dopyt po pracovníkoch

20.8.2024 (SITA.sk) -

  • aktualizované 20. augusta, 16:13


Nezamestnanosť na Slovensku v júli 2024 zaznamenala mierny nárast, pričom hlavný ukazovateľ PDU dosiahol úroveň 3,88 percenta. Tento nárast je okrem iného spôsobený zníženým dopytom po sezónnych pracovníkoch. V žiadnom z krajov nezamestnanosť neprekročila hranicu šiestich percent, pričom v okresoch sa nedostala nad 10 percent.

Počet voľných pracovných miest v medzimesačnom porovnaní klesol o viac ako 4-tisíc. Nezamestnanosť v krajoch sa pohybovala od 2,64 percenta v Bratislavskom kraji po 6 percent v Prešovskom kraji.

Druhý najvyšší jún od roku 2000


Spomedzi okresov mal najvyššiu nezamestnanosť okres Kežmarok s hodnotou 9,91 percenta, zatiaľ čo najnižšiu nezamestnanosť zaznamenali v okrese Trenčín s 2,09 percenta. V júli evidoval rezort práce 94 042 voľných pracovných miest, čo je o 4 381 menej ako v júni. Počet voľných pracovných miest bol však v júni druhý najvyšší od roku 2000.

„Citeľný medzimesačný pokles počtu voľných pracovných miest naznačuje postupné napĺňanie potrieb pracovného trhu. Zabezpečenie dostatku pracovnej sily pre ekonomiku je už dlhšie ústrednou témou v hospodárstve, má zásadný celospoločenský význam a aj pre nás je to jedna z prvoradých úloh," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Projekt Zručnosti pre trh práce


Pripomenul aj národný projekt Zručnosti pre trh práce, ktorý umožňuje bezplatné vzdelávanie či rekvalifikáciu. Analytik Inštitútu sociálnej politiky Matej Bělín potvrdil, že za nárastom nezamestnanosti v júli stojí aj znižujúci sa záujem o sezónnych pracovníkov.

„Postupom leta klesajú odtoky uchádzačov o zamestnanie, čo možno pripísať tomu, že zamestnávatelia prijímajú menej nových pracovníkov na sezónne práce," uviedol Bělín. Očakáva sa, že v auguste dôjde k miernemu zníženiu nezamestnanosti vďaka postupnému uplatňovaniu sa absolventov vysokých škôl na trhu práce.

Možný problém


Nezamestnanosť na Slovensku ostáva nízka a s očakávaným rozbehom ekonomickej aktivity bude ďalej klesať. Po oživení aktivity v priemysle a výraznejšom impulze v domácej aj zahraničnej ekonomike sa tak opäť rozbehne aj nábor zamestnancov," uviedol makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Tu však firmy podľa jeho slov môžu naraziť na problém, zásoba nezamestnaných je pomerne slabá, geograficky nerovnomerne rozložená a častokrát s nedostatočnými zručnosťami, čo môže obmedzovať ich expanziu. Ako ďalej odborník uviedol, aj preto sa čoraz častejšie hovorí o tom, že slovenské firmy budú pravdepodobne čoraz viac potrebovať zahraničnú pracovnú silu.

Viac k témam: Nezamestnanosť, Nezamestnanosť na Slovensku, Sezónni pracovníci, Sociálne, Zručnosti pre trh práce
Zdroj: SITA.sk - Nezamestnanosť v júli mierne vzrástla, sezónne práce znížili dopyt po pracovníkoch © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.