Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Nemocnica na Rázsochách by sa mala stať národným záujmom, lekári navrhujú špeciálny zákon

 Webnoviny   7. máj 2019  264  
Nemocnica na Rázsochách by sa mala stať národným záujmom, lekári navrhujú špeciálny zákon

BRATISLAVA 7. mája (WebNoviny.sk) - Nemocnica na Rázsochách by sa mala stať prioritou vlády a národným záujmom. Uviedli to členovia pracovnej skupiny pre nemocnicu Rászochy, zástupcovia lekárskej akademickej obce, zástupcovia lekárov Slovenska, ale aj prednostovia dotknutých bratislavských kliník v otvorenom liste premiérovi Petrovi Pellegrinimu. Reagovali tak na premiérove vyhlásenia k nemocnici na Rázsochách, v ktorých sa priklonil k jej dokončeniu.

Neodkladné kroky


"Pre vyriešenie 30-ročného marazmu s národnou nemocnicou, sú po Vašich vyhláseniach teraz nevyhnutné konkrétne a neodkladné činy. Tieto kroky nemôže vykonať nikto iný ako predseda Vlády Slovenskej republiky a parlament, ktorého väčšinu tvorí Vaša koalícia,“ píše sa v liste.

Odborníci požadujú prijatie legislatívnych opatrení, ktoré pri zachovaní transparentnosti zabránia obštrukciám pri obstarávaní a zabezpečia čo najskoršiu výstavbu a prevádzku Národnej nemocnice Slovenska.

Jednou z možností je podľa nich prijať špeciálny zákon "Lex Rázsochy" alebo prisúdiť tomuto projektu štatút významnej národnej investície či významnej investície, ako sa to uvádza v materiáli prijatom Riadiacim výborom projektu vybudovanie novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave 2. marca 2018.

Štandardy vo vyspelom svete


Ďalším bodom je zmena uznesenia vlády k novej Univerzitnej nemocnici Bratislava tak, aby nemocnica Rázsochy spĺňala medicínske štandardy univerzitných nemocníc vo vyspelom svete. "Projekt novej Národnej nemocnice Slovenska je potrebné vytvoriť v spolupráci s odborníkmi reprezentujúcimi jednotlivé odbory," uvádza sa v liste.

Podľa signatárov listu treba cielene a systematicky motivovať zdravotníckych pracovníkov k tomu, aby zotrvali na pracoviskách Univerzitnej nemocnice Bratislava, inak nebude mať v novej štátnej nemocnici kto pracovať.

To sa dá podľa nich dosiahnuť len pravidelným informovaním o konkrétnych krokoch urobených pre urýchlenú výstavbu nemocnice na Rázsochách a zlepšovaním pracovných podmienok na súčasných pracoviskách.

Viac k témam: Nemocnica Rázsochy, premiér Slovenskej republiky, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Nemocnica na Rázsochách by sa mala stať národným záujmom, lekári navrhujú špeciálny zákon © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.