Štvrtok, 28. marec 2024
Mimoriadne správy

Navrhovanú akvizíciu mediálnej firmy CME spoločnosťou PPF schválila aj Európska komisia

 Webnoviny   7. október 2020  311  
Navrhovanú akvizíciu mediálnej firmy CME spoločnosťou PPF schválila aj Európska komisia

7.10.2020 (Webnoviny.sk) - Európska komisia (EK) schválila navrhovanú akvizíciu mediálnej firmy Central European Media Enterprises (CME) spoločnosťou PPF Group NV (PPF).

EK, ktorá o tom informovala v tlačovej správe v stredu, dospela k záveru, že transakcia nevyvoláva žiadne obavy z narušenia hospodárskej súťaže v Európskom hospodárskom priestore (EHP).

Vysielacie práva


PPF aj CME pôsobia v oblasti nákupu športových vysielacích práv v Česku a na Slovensku a v oblasti predaja reklamného priestoru v Českej republike. Zároveň obidve spoločnosti pôsobia na odlišných úrovniach televízneho hodnotového reťazca.

Spoločnosť CME je aktívna najmä ako veľkoobchodný dodávateľ televíznych kanálov vo viacerých členských štátoch EÚ, zatiaľ čo PPF ponúka maloobchodné audio-vizuálne a telekomunikačné služby v Bulharsku, Česku a na Slovensku.

Spätná väzba od zákazníkov


EK počas skúmania navrhovanej akvizície získala spätnú väzbu od veľkého počtu zákazníkov a konkurentov. Na základe prieskumu trhu dospela k záveru, že oznámená transakcia neovplyvní pozíciu spoločností na príslušných trhoch.

"Tieto spoločnosti totiž vo všeobecnosti nie sú konkurentmi pri nákupe rovnakých športových vysielacích práv a existujúci podiel PPF na trhu by sa v dôsledku transakcie zvýšil len v obmedzenej miere," uviedla komisia.

EK preto dospela k záveru, že transakcia nevyvoláva obavy z narušenia hospodárskej súťaže v EHP a akvizíciu schválila bez podmienok.

Televízne stanice


CME prevádzkuje televízne stanice v piatich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o.

CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o., ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza. Okrem samotnej televízie Markíza na Slovensku prevádzkuje aj televízie Doma, Dajto a Markíza International.

Viac k témam: akvizícia, televízne stanice
Zdroj: Webnoviny.sk - Navrhovanú akvizíciu mediálnej firmy CME spoločnosťou PPF schválila aj Európska komisia © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.